Depresszióval úszná meg a börtönt Pistorius

A héten folytatódik Oscar Pistorius pere. Az olimpiai bajnok műlábú futó 2013. február 14-én éjjel több lövéssel végzett barátnőjével, akit állítása szerint betörőnek vélt. A pszichológus szerint a sportoló súlyos depresszióval küzd, amin csak rontott az elzárás.

A per valószínűleg egész héten tart majd, így csak péntekre várható ítélethozatal – tájékoztatott a BBC. Ezúttal Reeva Steenkamp édesapja, Barry is tanúskodni fog, aki korábban betegsége miatt nem vett részt az eljárásban.

„Oscar Pistorius egy megtört ember” – jelentette ki a védelem tanújaként felszólaló Jonathan Scholtz pszichológus. A szakértő szerint a sportoló mélyen depressziós.

Dr Scholtz elmagyarázta a bíróságon, hogy a börtönbüntetés nem használna Pistorius állapotában: „Az ítélet óta komoly pszichiátriai problémákkal küszködik. Az elmúlt két évben pedig csak romlott az állapota.”

A korábban fegyverőrültnek számító futó a szakértő elmondása szerint a lőfegyvernek még a hangját sem bírja elviselni filmen sem. Soha többé nem akar fegyvernek még csak a közelébe se menni. Sajátjait is eladta a történtek után.

Mindezekre tekintettel a szakértő azt javasolta, hogy a szabadságvesztés helyett büntetőmunkával kellene sújtani a futót, aki így segíthetne másokon. Pistoriusnak pont van is egy állásajánlata. A saját nagybátyja cégénél lehetne egy gyerekekkel foglalkozó fejlesztőprogram vezetője.

A keresztkérdések feltevése után azonban Gerrie Nel államügyész azt állította, hogy a vádlott nem tanúsított megbánást, csak önsajnálatot. 

A futó elmondása szerint 2014. Bálint-napjának éjszakáján felriadt és hallotta, hogy valaki járkál a házban. Mivel betörőnek vélte az illetőt, magához vette egyik fegyverét és négy lövést leadott a zárt WC-ajtóra, ami mögött a behatolót sejtette. Amikor azonban sikerült kifeszegetnie az ajtót, kiderült, hogy saját kedvesét, a modell Reeva Steenkampet találta el többször. A 29 éves nő életét nem tudták megmenteni. 

Pistoriust 2014-ben először gondatlan emberölésért ítélték el. Egy év után a büntetését házi őrizetben tölthette. Az ügyész fellebbezése nyomán azonban szándékos emberölésre változott a vád. A dél-afrikai legfelsőbb bíróság szerint az elsőfokú testület hibásan állapította meg a vétkesség fokát. A felsőbb bíróság megítélése szerint nem az volt a döntő kérdés, hogy ki állt az ajtó mögött, hanem maga a cselekmény. A futó mindenképpen tudta, hogy a leadott lövéseivel az illető halálát okozza majd. Vagyis tette szándékos gyilkosság volt.

Szakértők szerint szinte elkerülhetetlen, hogy szabadságvesztésre ítéljék – akár 15 év börtönt is kaphat –, bár valószínű, hogy a büntetését több tényező, például a mentális állapota, instabilitása és jó magaviselete miatt is csökkentik majd, illetve beszámítják a már letöltött időt. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.