galéria megtekintése

Death metal énekesre is szavazhatnak a tajvaniak

0 komment

NOL

A hosszú hajú, tetovált Freddy Lim – aki civilben egy death metal zenekar énekese – nem nevezhető tipikus politikusnak. Szombaton ő is indul a tajvani parlamenti választásokon.

A 39 éves férfi a 113 képviselői hely egyikéért száll ringbe – írja a CNN. Lim zenei karrierje mellett a tajvani Amnesty International igazgatója is volt négy évig. Miután két évtizedig koncertezett az ázsiai Black Sabbathnak is titulált zenekarával, a Chthonic-kal, Lim úgy érzi, kész a politika kihívásaira.

A kampányfotóin öltönyt viselő, hosszú haját hátul egy copfban összefogó férfi ellenfelei nem értik, Lim hogyan tudja majd ellenkulturális vonzerejét beforgatni a politikába. Lin Yu-Fang – aki a jelenlegi kormányzó párt színeiben indul ugyanabban a körzetben, ahol Lim is – a Taipei Times beszámolója szerint arra szólította fel a szavazókat, hogy ne voksoljanak egy olyan jelöltre, „akinek hosszabb haja van, mint egy nőnek”.

Freddy Lim munka közben, death metál együttese élén
Freddy Lim munka közben, death metál együttese élén
Pichi Chuang / Reuters

 

Lim azt reméli, hogy a közügyekben, ahogy a zenében is, a fiatalok hangját fogja tolmácsolni, akik közül sokan félnek a jövőbeli kínai befolyástól. Az énekes-politikus egy olyan új generációt képvisel, amely már úgy nőtt fel, hogy biztosra veszi a demokráciát. A szigetország első elnökválasztását 1996-ban tartották. „A kormány azt hiszi, hogy a gazdasági fejlődést az hozza meg, ha Kínára támaszkodik, amivel a fiatalok nem értenek egyet” – mondta el Lim a CNN-nek tajpeji kampányközpontjából, Skype-on adott interjújában.

A szüleik ezzel szemben statáriális törvények alatt, egypártrendszerben élték le életük nagy részét. Ők csak „eper generációnak” csúfolják az ezredfordulón születetteket, arra utalva, hogy törékenyek és könnyen összeroppannak. Lim azonban úgy véli, ez nem is állhatna távolabb a valóságtól.

„Ha bejutok a parlamentbe, akkor az egyik legfontosabb dolog, amelyet meg szeretnék változtatni, az a politikával szembeni bizalmatlanság.”

Freddy Lim politikus alteregója
Freddy Lim politikus alteregója
Pichi Chuang / Reuters

A politikus pártja, az Új Erő a 2014-es Napraforgós Mozgalomból nőtt ki. 2014-ben a tüntető diákok, hogy elutasítsák a kereskedelmi megállapodást, amely Tajvan Kínától függő helyzetét szimbolizálja, betörtek és elfoglalták a tajvani törvényhozás és a kormány épületeit.

Lim pártja egyik a sok kis ellenzéki csoport közül, amelyek célja, hogy megtörjék a kétpártrendszert, amelyben a Kínát támogató Kuomintang (KMT) és a Demokratikus Progresszív Párt (DPP) verseng a hatalomért. A DPP hagyományosan a függetlenségért harcol, azonban valószínűtlennek látszik, hogy a párt jelenlegi vezetője, a pragmatikus Tsai Ing-wen megfordítaná a KMT által elkezdett folyamatot, amely szorosabbra fűzi a kapcsolatokat Kínával. Lim szerint a fiatalok nem akarják, hogy Tajvan csak egy legyen Kína területei közül, és félelemmel tekintenek Hongkongra, amelyet Peking egyre jobban szorongat.

Az énekes és pártja a fiatal és az első alkalommal szavazóktól várja az áttörést. Egyik legfontosabb törekvésük a választójogi korhatár leszállítása 20-ról 18 évre.

Lim zenéje és a sztár státusza segít a kampányában. December 26-án ingyenes koncertet adott, amelyen rajongók tízezrei vettek részt, bár saját bevallása szerint a kampányra tekintettel szimfonikusabbra vette a hangzásvilágát. 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.