Csinos csili és absztrakt textil

Medál századeleji kitűzőből, textilzöldségek a nyakláncon, dédnagymama képe a gyűrűn – talán nincs még egy magyar ékszertervező, aki annyiféle forrásból merítene ihletet, mint Vadjutka.

Az egész egy doboz fekete dróttal indult, amit Wild Judit a családi pincében, a limlomok között talált még gimnazista korában. Ebből készítette el az első fülbevalót, ami aztán annyira megtetszett az osztálytársainak, hogy minden lány kért magának egy ugyanolyat. A sorozatgyártás egy időre elvette a kedvét az ékszerkészítéstől, de néhány évvel később Judit egy gyöngyboltban találta magát, ahol aztán alaposan bevásárolt mindenféle alapanyagokból és szerszámokból.

Korábban piackutatóként és újságíróként dolgozott, de ma már kizárólag az ékszerkészítésnek él. 2011 nyarán nyitotta meg kis üzletét a Madách téren, amely egyszerre bolt és műhely is.

– Nagyon sokféle alapanyagot használok: textilt, fémet, üveget, műanyagot, fát, gyöngyöt, bolhapiacon talált régi limlomokat, vintage kitűzőket. Most debütál az új kollekcióm, ami teljesen eltér az eddigiektől. A darabok kitalálása, tesztelése, a legmegfelelőbb eljárás megtalálása 5 hónapig tartott: a Csipkedesign.hu segítségével fára nyomtatjuk az általam tervezett mintákat, majd mindenféle formákat vágunk ki a fából. Az új kollekció meglehetősen nyárias, virágos és geometrikus minták és formák váltakoznak élénk színekben.

– Nem túlzok, ha azt mondom, szinte bármi tud inspirálni. Egy szép, íves tárgy, egy régi épület, egy finom étel vagy éppen séta a természetben mind-mind megihlet. Az is előfordult már, hogy moziban, a film nézése közben kezdtem el rajzolgatni.

Judit kedvencei azok a nyakláncok, amiket vintage kitűzők, övcsatok és klipszek átalakításával készített el. A textiles ékszerek közül az Absztraktok sorozat darabjait szereti a legjobban. Mint mondja, mert sokféle színű és mintájú textil segítségével mondanak el egy történetet.

Legyen szó egy egyszerű göngyfülbevalóról, Judit azt is nagy lelkesedéssel készíti

Ezek a különleges nyakláncok több apró "textilmedálból" állnak össze, mindegyik kis korong más-más mintájú textillel van bevonva, és az anyagtársításoknak köszönhetően az összhatás vidám, romantikus vagy éppen bohém.

A Balkonkert sorozat darabjait pedig a Lecsós Kerti közösségi kertészkedés ihlette. A szépen cseperedő növények az ékszereken is visszaköszönnek, bár nem rajz, hanem metszetek formájában. Főszerepet kapott három népszerű, kiskertben, balkonon termeszthető növény: a bazsalikom, a paradicsom és a csilipaprika. A kollekció azonban nem pusztán ékszer, ennél jóval több: egy csipetnyi életforma. Minden egyes ékszer mellé ugyanis az ékszeren látható növény magja is jár a Mon Jardin – kert a konyhában jóvoltából, mely magok a balkonra, esetleg párkányra kiültethetőek, azaz az ékszer mellé saját kiskert dukál.

Nem kevésbé különleges az Ősök sorozat sem. Judit a húgával családfakutatásba kezdett, előszedegették a régi fotókat, a családtagok életének darabkáit, és párosítgatták a szereplőket. Aztán lassan, mint ahogyan a kirakó darabjai is összeállnak, rájött: miért is ne lehetne összekapcsolni a múltat és az ékszereket?

Így születtek meg a Janka (Judit dédnagymamája) és Jancsika (Judit nagyapja) ékszerek, melyek kétféle mintában és négyféle színben léteznek. A lazac színű, acélkék, tört fehér, tejeskávé színű és nagymintás vagy aprópöttyös változatok között van modernebb és századelős hangulatú is.

Még csak pár napja debütált az új kollekció, de Judit máris a következőn töri a fejét. Hiába, a szerelem az szerelem.

Legyen szó egy egyszerű göngyfülbevalóról, Judit azt is nagy lelkesedéssel készíti
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.