Csalás a középiskolai vizsgákon?

Ezrek álltak Mariam Malak és családja mögé, hogy kiderítsék, miként lehetséges, hogy a gimnázium éltanulójának egyetlen pontot sem sikerült szereznie a vizsgákon.

A lány a korábbi években kitűnő eredménnyel vizsgázott, és Egyiptom egyik legjobban teljesítő gimnazistája volt – írja a BBC. Ehhez mérten nagy elvárásokkal böngészgette az év végi vizsgák eredményét tartalmazó listát. Bár nem volt a neve a legjobbak között, még mindig reménykedett, hogy bejuthat az orvosi egyetemre. Aztán meglátta a pontjait és elájult.

„Sokkos állapotba kerültem” – emlékszik vissza Malak. „Nem hallottam semmit, és nem bírtam megszólalni. Csak az járt a fejemben, hogy hogy történhetett ez? Hogy kaphattam nulla pontot?”

A teszten elérhető száz pontból a lánynak ugyanis egyetlenegyet sem sikerült megszereznie a hivatalos adatok szerint. Ez annyira hihetetlennek tűnt, hogy azonnal csalásra gyanakodtak. Eleinte felmerült, hogy a lány direkt bukott meg, ezt azonban hamar cáfolták, és korrupciót sejtenek a történtek mögött. „Vagy az iskola, vagy a vizsgabizottság összecserélte a papírjait egy másik diákéval, aki nyilvánvalóan nem szerepelt valami fényesen” – találgat Mariam fivére, Mina.

A korrupció és a vesztegetés nem újdonság az egyiptomi oktatási rendszerben, azonban Mariam Malak esete különösen nagy figyelmet kapott az interneten. Rengetegen használják a "Hiszek Mariam Malaknak" hashtaget, a lány támogatására létrehozott Facebook-oldal kedvelőinek száma 30.000 felett jár.

„Nemcsak a jegyeit lopták el, hanem a jövőjét” – írja egyik támogatója. 

Ahhoz, hogy valaki ennyire rossz eredményt érjen el a vizsgán, az kell, hogy gyakorlatilag üresen hagyja a lapot. Akárki töltötte ki Mariam vizsgalapját, a kérdések némelyikét sem írta ki. Az oktatási minisztérium kivizsgálta az ügyet, és miután öt kézírásos tesztet töltettek ki Malakkal, megállapították, hogy az ő írása szerepel a vizsgalapon.

A vizsgálat eredményét a lány nem fogadta el. Még a televízió kamerái előtt is csinált egy kézíráspróbát, aminek segítségével tisztán látszott a különbség az ő kézírása és a tesztet kitöltőé között. 

Időközben jelentkezett egy másik éltanuló is, aki szintén nullapontos tesztet produkált.

A lány és családja nem adják fel. Találkoztak a miniszterelnökkel, aki állítólag szintén megígérte, hogy segít. Többen anyagi támogatásukat ajánlották fel Mariam továbbtanulásához. 

„Hiszünk Isten igazságában és a jogban. A rengeteg támogatás, amit az emberektől kaptunk, megnyugtató” – mondja Mina Malak. „Azt akarjuk elérni, hogy egy pártatlan és átlátható bizottság újranyissa a vizsgálatot az ügyben, és ismételjék meg a kézírástesztet... Addig fogjuk folytatni a harcot, amíg igazságot nem szolgáltatnak Mariamnak.”

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.