Csak koporsóban hagyhatja el a pécsi kettős gyilkos a börtönt

Tényleges életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte a pécsi táblabíróság Bereczki Sándort, aki 2011. augusztus 31-én, a Baranya megyei Romonyán megölte volt élettársát és annak új barátját.

Az erdélyi származású Bereczki Sándor az egyik pécsi nagyüzemben dolgozott logisztikai igazgatóként, amikor 2010 tavaszán megismerkedett egy, a városban praktizáló, s a közeli Rományán lakó ügyvédnővel. Egy évvel később a két ember viszonya megromlott, amiben szerepet játszott, hogy az ügyvédnő egy paksi jogásszal kezdett viszonyt. Amikor ezzel Bereczki szembesült, fekete ruhába öltözött, és engedéllyel tartott sportpisztolyával, 150 lőszerrel, valamint késsel és távcsővel felfegyverkezve autójával az ügyvédnő házához hajtott. Ott az ablakot betörve behatolt az épületbe, és a 37 éves ügyvédnőt négy, 36 éves szeretőjét pedig hét lövéssel kivégezte. A lövés hangjára a helyi körzeti megbízott és egy romonyai polgárőr a házhoz sietett, s mikor ezt észlelte Bereczki, felhívta a rendőrséget, és megadta magát.

A nyomozás során és később, a Pécsi Törvényszéken a férfi azzal védekezett, hogy erős felindulásból támadt volt társára, ugyanakkor nem akarta megölni az asszonyt, elcsúszott, és akkor sült el a fegyvere. Ezt a védekezést a bíróság képtelenségnek tartotta, és Bereczkit több emberen elkövetett, előre kitervelt emberölésért ítélte el életfogytig tartó börtönre. Az első fokú bíróság azonban megadta a lehetőséget arra, hogy a 45 esztendős Bereczki 30 év elteltével feltételesen szabadulhasson.

Az ügyész súlyosbításért, a vádlott és védője az ítélet hatályon kívül helyezéséért, illetve enyhítésért fellebbezett, így az ügy a Pécsi Ítélőtáblán folytatódott. A másodfokú bíróság kedden tárgyalta az ügyet. Ezt Bereczki megpróbálta elhalasztatni, a szekszárdi börtönben őrzött férfi ugyanis hétfő reggel borotvájával – saját bevallása szerint öngyilkossági szándékkal – megvágta a nyakát. A börtönorvos bekötözte, majd nyugtatót adott a férfinak, aki erre hivatkozva kérte a tárgyalás elhalasztását, mondván: gyógyszerek hatása alatt állva nem tud megfelelően érvelni a tárgyaláson.

Makai Lajos, az ügyben döntő tanács elnöke konzultált a börtönorvossal, aki arról tájékoztatta a bírót, hogy az előző napon kapott két nyugtató nem gátolhatja a vádlott gondolkodását. Így a tárgyalást megtartották, és a bíróság jogerős ítéletet hozott. A tábla úgy határozott, hogy helyben hagyja az életfogytig tartó fegyházbüntetést, ám kizárja Bereczki Sándort a feltételes szabadulás lehetőségéből. Ezt azzal indokolta a bíróság, hogy Bereczki Sándor öntörvényű ember, aki úgy véli: amit ő tesz, az mindig jó, amit más tesz, az rossz. Tettét nem bánta meg, sőt, korábban kijelentette, hogy ha újra ilyen helyzetbe kerülne, újra így cselekedne.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.