Csak holtában szabadulhat az öcsödi darabolós gyilkos

Tényleges életfogytiglani fegyházbüntetést szabott ki szerdán jogerősen a Debreceni Ítélőtábla arra a férfira, aki 2010-ben társával meggyilkolt két férfit, majd holttestüket kemencében elégette a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Öcsödön - közölte a táblabíróság szóvivője az MTI-vel.

Fórizs Ildikó ismertetése szerint az első- és a másodrendű vádlottat emberölésben, szemérem elleni erőszakban és más bűncselekményekben találták bűnösnek. A másodrendű vádlott 20 év, fiatalkorúak börtönében letöltendő szabadságvesztést kapott.

A Debreceni Ítélőtábla az első fokon eljáró Szolnoki Törvényszék ez év januári ítéletét a cselekmény néhány minősítésében változtatta meg, illetve abban, hogy a másodrendű vádlottat feltételesen szabadlábra lehet helyezni büntetése kétharmadának letöltése után.

A táblabíróság a cselekmény brutalitására tekintettel zárt ülésen tárgyalta az ügyet.

A két férfi 2008-tól kezdve lakott együtt, egymással és más férfiakkal is rendszeresen létesítettek szexuális kapcsolatot.

Az elsőrendű vádlott később kifogásolta, hogy az egyik későbbi sértett férfi a másodrendű vádlottat "belevitte az éjszakai életbe". Emiatt többször volt köztük szóváltás és verekedés is, majd a vádlottak megegyeztek abban, hogy közösen megölik, kemencében elégetik a férfit, és a hamvait a Körösbe szórják.

2010 májusában az egyik családtag esküvőjére készülve a sértettet kávéval kínálták, a cukorba nyugtatót kevertek, és elkísérték a férfit a másodrendű vádlott házához. Pálinkával is itatták, hogy védekezésre képtelenné váljon, a fejére zacskót húztak és megfojtották, majd a terv szerint elégették a testét, és maradványait a folyóba dobták.

2010 októberében a másodrendű vádlott a szarvasi autóbusz-pályaudvaron meghívta magukhoz az akkor 17 éves későbbi sértettet, aki az iskolából ment volna haza Kunszentmártonba. A lakásban a két férfi a fiatalt földre teperte, a kezét összekötötték, egy ágybetétre fektették, majd három-négy napon át az elsőrendű vádlott többször megerőszakolta.

Amikor "ráunt", egy késsel megölte, mivel azonban a sértett holtteste nem fért be a kemencébe, feldarabolták, és úgy égették el.

2010 decemberében a másodrendű vádlott egy fiatalkorú lányt is elcsalt magához. Őt is kikötözték, mint előző áldozatukat, és mind a két vádlott több napon át megerőszakolta. A másodrendű vádlott árammal is kínozta a sértettet. A lánynak sikerült megszöknie.

A táblabíróság Balla Lajos vezette büntetőtanácsa szerint az elsőfokú bíróság magas színvonalú, részletes bizonyítást folytatott le és megalapozott tényállást állapított meg. Helyesen állapították meg azt, hogy az elsőrendű vádlott esetében a három csapás elve alapján más büntetést nem is lehet alkalmazni, mint az életfogytiglani szabadságvesztést.

A bíróság álláspontja szerint a vádlottak a társadalomra annyira veszélyesek, olyan elvetemültség és gátlástalanság jellemzi őket, amely indokolja a jelenlegi magyar büntetőjog legsúlyosabb büntetésének alkalmazását.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.