galéria megtekintése

Cirkusz helyett bolhapiac lesz a Dürerben

0 komment


Sándor Tünde
NOL

Egy bolhapiac nyit, egy pedig elmegy – ez lenne a városligeti menetrend a következő két hétvégén. De csak lenne, ugyanis a városligeti bolhapiacok száma egy időre megduplázódik, ugyanis a Pecsa melletti marad, miközben egy másik is megnyit onnan vagy 700 méterre a Dürer kertben a jövő hétvégén.

Ami biztos: az ország legrégebbi, harminc éve üzemelő bolhapiaca nem szűnik meg a Petőfi Csarnok hétvégi bezárásával, és biztos, hogy még nem a cirkusz, hanem a Nagy Budapesti Kultúrzsibi költözik az Ajtósi Dürer soron lévő egykori Politikai Pártfőiskola helyére, a Dürer Kertbe. Egyébként a többi stimmel, már ami a kormány titkos Liget-projektjében szerepel. Állítólag.

Pecsa-Bolhapiac

Minden különösebb csinnadratta nélkül csendben, de biztosan harmincéves lett a Pecsa Bolhapiac, amely egy rövid életű kezdeményezéstől, a Kamaraerdőn 1985-ben megrendezett bolhapiactól származtatja magát. Mint Papp Péter, a piac vezetője mondja, a Pecsa mellett kiteljesedett piac nem csak volt és van, hanem lesz is.

 

A megszűnés híréből csak annyi igaz, hogy a hétvégén a rendezvénycsarnok bezár – felső szintjén a korábban bezárt Közlekedési Múzeum ott tárolt repülőivel –, de a bolhapiac marad, vélhetően a bontási munkálatok megkezdésééig. Legalábbis erre számítanak a hétvégenként két-háromezer látogatót vonzó és a tulajdonosnak folyamatos bevételt termelő piac szervezői, akik találtak már alternatív helyszínt, ha menniük kell. 

Pecsa-Bolhapiac

A Pecsa-Bolhapiac a volt Kontrax székház területére, a Hungária körút-Egressy út sarkára költözne, ahol már zajlik a bontás és a tereprendezés. De egyelőre nem kell menniük, és remélik, hogy az ország és Budapest legrégebbi, igazi bolhapiacát – az Ecseri régiségpiac – senkinek sem áll érdekében kilakoltatni a Liget-projekt építési avagy bontási munkálatainak első mozzanatáig.

Mindeközben a cirkuszközpont helyéül kiszemelt Dürer Kert történetében a jövő hét végén új fejezet kezdődik, de nem állami vonalon. Bár a helyet Lázár János a Liget-projekt által érintett területként nevezte meg a nyáron, ez nem tántorította el a tömegközlekedéssel, autóval és kerékpárral is remekül megközelíthető helytől a Nagy Budapesti Kultúrzsibi szervezőit.

Pecsa-Bolhapiac

A három évvel ezelőtt az Erzsébet téren, az Akvárium Klub égisze alatt debütált Kultúrzsibi november elsején nyit a Dürer kertben, és állandó vasárnapi programként kínálja magát. A szervező, Juhász Mihály szerint a városszerte működő bolhapiacok nem egymás konkurensei, hiszen más és más látogatókört vonzanak. A kultúrzsibisekhez tartozó Gozsdu Antik Market sem szűnik meg, mert megtalálta helyét a szombati belvárosi programrengetegben.

Más kérdés, hogy a bolhapiacok, használtcikk-vásárok, zsibik és börzék sűrűjében hogyan alakul át a termékkínálat. Mint Papp Péter, a Pecsa bolhapiac vezetője mondja, aki igazi régiségeket keres, ma már ritkábban, vagy a korábbiaknál drágábban, de szépen felújítva bukkanhat rájuk. A turisztikai programkínálatban is szereplő bolhapiacok látogatóinak legalább a harmada külföldi, akik antik, de legalábbis retrónak számító dísztárgyakat keresnek, és szívesen megveszik a szép állapotú, egyedinek számító használt ruhákat is.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.