Cigánypogácsa az étlapon - megnyílt az ország első roma étterme

Megnyitotta kapuit az ország első roma étterme Békésen. Az étlapon olyan tradicionális cigányételek is szerepelnek, mint a tyúkos káposzta, a kacsanyak késsel vágott tésztával, a csirkefarhát krumpli móringgal vagy a cigánypogácsa.

Hétfőn megnyitotta kapuit az ország első roma vendéglője Békésen - adta hírül a beol.hu.

Ásós Géza, az ötletgazda-tulajdonos a beol.hu-nak elmondta, gyermekkori vágya volt, hogy vendéglőt indíthasson. Az élet azonban egy ideig más irányba sodorta, hiszen érettségi után előbb tanult a főiskolán, majd gipszkarton-szerelőként helyezkedett el.

Az építőipari tevékenység mellett 2009-től egy kis büfét indított, majd a közelmúltban kialakította a harmadik, legkisebb gyermekéről, a három éves Kiráról elnevezett vendéglőt. Az épületbelsőt egyszerűen, mindenféle felesleges cicoma nélkül rendezték be. Dominálnak a természetes anyagok: az asztalok és a székek fenyőből készültek.

A főszakács Kozák Zsolt, aki korábban több megyei étteremben és Németországban is dolgozott. Apró érdekesség, hogy a szakember a roma tájjellegű ételek fortélyait Ásós Géza feleségétől és az asszony édesanyjától leste el. Mint megtudtuk, a cigányfogások fűszeresebbek, karakteresebbek, némileg talán zsírosabbak a hagyományos konyhák ízeinél.

A tyúkos káposzta, a cigánypogácsa, a kacsanyak késsel vágott tésztával, vagy a sült csirkefarhát krumpli móringgal egyaránt különleges gasztronómia élményt jelenthet. Persze, az étlapon a tradicionális ételek is megtalálhatók a rántott hústól a palacsintáig.

Az alapanyagokat a nagybani piacról és az egyik legelismertebb békési húsipari vállalkozótól frissen szerzik be. Ha minden a tervek szerint alakul, hamarosan autentikus, a valódi cigány folklórt őrző romazene is várja az érdeklődőket - írja a beol.hu.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.