Calici vírus okozta a tömeges megbetegedést egy szegedi iskolában

A vizsgálatok szerint calici vírus miatt betegedett meg csaknem kétszáz gyermek egy szegedi általános iskolában - tájékoztatta a Csongrád Megyei Kormányhivatal kommunikációs vezetője az MTI-t.
Varga Márta elmondta, a kórokozót három gyermek mintájából is kimutatták. Az iskola konyhájában vett ételminták ellenőrzése még folyik - tette hozzá. A szegedi Gregor József Általános Iskola igazgatója szerdán jelentette a járási tisztifőorvosnak, hogy az intézményből 120 gyermeket küldtek haza hányással, hasmenéses tünetekkel.

A betegség tünetei alapján az ételfertőzés gyanúja is felvetődött. Az iskola háromszáz adagos melegítőkonyháján az ellenőrzés nem talált közegészségügyi hiányosságot. A járványügyi szakemberek étel- és vízmintákat vettek, és elrendelték az iskola összes helyiségének fertőtlenítőszeres takarítását, amelyet csütörtökön el is végeztek.

A tisztiorvosi szolgálat munkatársai kikérdezték a beteg gyermekek szüleit, valamint felvették a kapcsolatot az összes szegedi házi gyermekorvossal is. Péntekre a megbetegedett gyermekek száma 196-re emelkedett, és négy pedagógusnál és egy takarítónál is jelentkeztek a gyors lefolyású betegség tünetei.

A gyerekek közül hárman kerültek az egyetem gyermekklinikájának fertőzőosztályára, valamennyien infúziós kezelésre szorultak, általános állapotuk kielégítő.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.