Busz és vonat ütközött Ukrajnában: 40 halott

A busz az áthaladást tiltó fényjelzés és a vonat hangjelzése ellenére a sínekre hajtott. Szerdára gyásznapot rendeltek el az országban.

Súlyos közlekedési baleset történt kedden Ukrajna keleti részén; utasokkal teli busz ütközött vonattal egy vasúti kereszteződésben, negyvenen meghaltak, tízen megsérültek - közölte az ukrán kormányfő.

Egy busz az áthaladást tiltó fényjelzés ellenére a sínekre hajtott Dynipropetrovszk megyében, Marhanec településen. A sofőr figyelmen kívül hagyta azt is, hogy a vonat hangjelzéssel figyelmeztetett a veszélyre.

A helyi vasúttársaság által kiadott közlemény szerint a fényjelzés az átjáróban működött, a látótávolság 700 méter volt a kereszteződés mindkét oldalán. A kijevi kormány egyperces csenddel adózott a halálos áldozatok emlékének. Szerdára gyásznapot rendeltek el az országban.

Mikola Azarov miniszterelnök a kormány ülésén bejelentette: döntést hoznak arról, hogy a tartalékalap terhére pénzt utalnak ki az áldozatok temetésére. A balesetben érintett minden család 12 és fél ezer dollárnak megfelelő támogatást kap. A kormányfő utasította a belügyminisztert és a közlekedési tárca vezetőjét, hogy dolgozzanak ki programot az ilyen balesetek megelőzésére.

A liga.net ukrán üzleti hírportál jelentése szerint a baleset körülményeit ismertető Kosztyantin Jefimenko közlekedési miniszter közölte: a szerencsétlenül járt busz utasai kiáltoztak a sofőrnek, hogy álljon meg a vasúti átjáró előtt, mert működik a tilos jelzés, de az nem reagált a figyelmeztetésre.

A minisztériumban azt is elmondták, hogy a mozdony mindössze 15 méterre volt az átjárótól, amikor a busz a sínekre hajtott, tehát lehetetlen volt nem észlelni a közeledő vonatot. Az életben maradt utasok ugyanakkor azt mondták, hogy a busz megállt a vasúti átjáró előtt, a vezető kiszállt, néhány percig várakozott, majd visszaült, és a tilos jelzés ellenére egyenesen a mozdony elé hajtott. Viktor Janukovics elnök a baleset körülményeinek alapos kivizsgálására és a vétkesek megtalálására utasította a rendvédelmi szerveket. A szerencsétlenség következményeinek felszámolásával a kormányfő Andrij Kljujev első miniszterelnök-helyettest bízta meg.

Rendőrök a baleset helyszínen
Police officers stand next to the wreckage of a bus after a collision in Ukraine's Dnipropetrovsk region October 12, 2010. A collision between a bus and a goods locomotive killed 40 people and injured several others on Tuesday in eastern Ukraine, Prime Minister Mykola Azarov said. REUTERS/Emergencies Ministry Press Service/Handout (UKRAINE - Tags: DISASTER TRANSPORT IMAGES OF THE DAY) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.