galéria megtekintése

Ha nem sikerült elérni a kívánt eredményt, ugrott a kenőpénz

1 komment


Fekete Gy. Attila

Hét vádlottat ítélt felfüggesztett szabadságvesztésre a Fővárosi Törvényszék az újabb bundaügyben. De lényegében a többiek is megúszták pénzbüntetéssel, illetve vagyonelkobzással. Három vádlottat felmentettek. Senkinek sem kell tehát börtönbe mennie, noha a bundázás, azaz a fogadási csalás a vesztegetés egyik fajtája.

Tévedtünk, amikor tavaly nyáron a fogadási csalások ügyében folyó nyomozás akkori állását összegezve azt írtuk: „A fogadási csalás, azaz a bundázás lehet a honi labdarúgás legjövedelmezőbb ágazatainak egyike. Bár az ügyészség legújabb vádemelései azt sejtetik, hogy ez az állítás is csak múlt időben igaz."

Csütörtökön a Fővárosi Törvényszék kétéves tárgyalássorozat végén ítéletet hirdetett K. Zoltán és 22 társa ügyében. Őket a Központi Nyomozó Főügyészség „gazdálkodó szervezet dolgozójának kötelességszegésre irányuló vesztegetése" bűntettének elkövetésével vádolta.

Csak emlékeztetőül: a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) még 2009 őszén tett feljelentést „fogadási csalás gyanújával" az egész világra kiterjedő bundabotrány-sorozatot kirobbantó bochumi ügyészség nyomozati iratai alapján. A Nemzeti Nyomozó Iroda előbb önállóan,­ majd később a Központi Nyomozó Ügyészséggel közös nyomozócsoportot alkotva viszonylag hamar rátalált a szingapúri székhelyű bűnszervezet által irányított világméretű csalás magyarországi szálaira.

 

Később kiderítették: a hazai futball egyes képviselői, aktív és volt játékosok, edzők és klubtulajdonosok, menedzserek nem csak a szingapúri szindikátusnak dolgoztak. Megszervezték „okosban" a maguk nemzeti fogadási csalássorozatát is.

Messze nem volt annyi pénzük megvásárolni egy-egy mérkőzés eredményét, mint az ázsiaiaknak, mégis jól ment a bolt. Olyannyira, hogy némelyek még akkor sem szálltak ki a „játékból", amikor már lebuktak és a bíróság házi őrizetbe helyezte őket. A büntetőeljárások alatt a bundázás csaknem zavartalanul folytatódott.

Végül a Központi Nyomozó Főügyészség célszerűségi okból négy külön eljárásban emelt vádat a bundaügy résztvevői ellen. Némelyek több perben is „érdekeltek" voltak. A most véget ért eljárás volt a harmadik „magyar bundaper".

A nem jogerősen csütörtökön befejezett eljárásban az ügyészek 12 vádpontban összegezték azokat a bűnöket, amelyeket szerintük a vádlottak 2008 novembere és 2011 áprilisa között lejátszott NB I-es, Magyar Kupa- és Liga Kupa-mérkőzések manipulálásakor elkövettek.

Kétéves tárgyalássorozat után, csütörtökön lezárult a harmadik magyar bundaper
Kétéves tárgyalássorozat után, csütörtökön lezárult a harmadik magyar bundaper
Thinkstock

Voltak meccsek, amelyekre 15-40 ezer euró összegben fogadtak, miközben ezer és tízezer euró közti kenőpénzt fizettek valamelyik csapat egy vagy több játékosának, hogy a meccsen bekövetkezzen a kívánt esemény, vagy a találkozó azzal az eredménnyel záruljon, amire ők fogadtak. Előfordult, hogy az utolsó percben tizenegyest kellett „produkálni", máskor a kétgólos különbséget kellett elérnie az egyik csapatnak.

Ha nem sikerült elérni a kívánt eredményt, ugrott a kenőpénz.

Bár az ügyészség több évre rács mögé küldte volna a vádlottak többségét, a Siófok egykori edzőjére – a per nyolcadrendű vádlottjára – például tíz évet kért, a bíróság K. Zoltán elsőrendű vádlottat hat, a másodrendű L. Mátyást hét hónap – a végrehajtásában egyaránt három évre felfüggesztett – szabadságvesztésre ítélte. A harmadrendű K. Zsolt 18 hónapot kapott (szintén három évre felfüggesztve).

Rajtuk kívül még négyen kaptak felfüggesztett szabadságvesztést, három vádlottat felmentettek, a többieket pénzbüntetéssel, illetve vagyonelkobzással sújtották. Az ügyészség súlyosításért azonnal fellebbezett, így az ítélet nem jogerős.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.