Brónik, avagy a férfiak Miniló Ménese

Több ezren gyűltek össze augusztusban, Baltimore-ban, hogy az Én kicsi pónim - Varázslatos barátság című rajzfilmsorozatot ünnepeljék. A rajongók egy része színes, sörényre hasonlító parókát öltött, néhányan szárnyat eszkábáltak maguknak, mások pónilovas pólót vettek fel az esemény tiszteletére. Mindez nem is volna meglepő, ha gyerekekről lenne szó, csakhogy jelen esetben többnyire felnőtt férfiak bújtak jelmezbe és énekelték önfeledten a mesefilm betétdalait.

Fülbemászó zene, szerethető karakterek, aranyos grafika, kiváló szinkronhangok – sorolja a The Brony Chronicles című dokumentumfilmben a Bróni közösség néhány tagja, miért szeretik annyira a főleg kislányoknak szánt mesét, mely hat póniról szól, akik a barátság elemeit alkotják. Rainbow Dash jelképezi a hűséget, Pinkie Pie a vidámságot, Rarity a nagylelkűséget, Applejack az őszinteséget, Fluttershy a kedvességet és Twilight a varázslatot.

Az, hogy a felnőttek is szívesen üljék végig a 20 perces részeket, fontos szempont volt a sorozat készítésekor. A korábbi póni-mesékben megismert főszereplőknél kidolgozottabb karaktereket, mélyebb tartalmat szerettek volna, de ahogy eddig, úgy most is a fő vezérelv a legújabb pónis játékfigurák népszerűsítése volt. Számításaik bejöttek, olyasmi történt, amire eddig még talán soha nem volt példa: most is rajongói levelek tömkelege érkezett a Hasbro Stúdióba, csak épp a feladók nem gyerekek, hanem felnőttek voltak.

A rajzfilm egyik írója, M. A. Larson, és az egyik pónit, Discordot szinkronizáló John de Lancie is így szerzett tudomást a Brónik létezéséről, utóbbi pedig dokumentumfilmet is forgatott a jelenségről.

A brony kifejezés a bro (angolul tesó) és a pony (póni) szavakból tevődik össze, a csoport 2010 októberében, a 4chan.org nevű fórumon alakult. Hogy pontosan mennyien vannak világszerte, nem lehet tudni, de a legutóbbi amerikai közönségtalálkozón több mint nyolcezren gyűltek össze. Akadnak köztük zenészek, grafikusok, informatikusok, vannak tízes éveikben járó diákok, de negyvenes apukák is. Többen azt mondják, a ’80-as évek ikonikus póni-babáival sohasem játszottak, és a korábbi pónis rajzfilmek sem hozták őket lázba.

A 2010. október 10-én, a Hub csatornán debütáló Varázslatos barátság azonban rabul ejtette őket. A Nagy-Britanniában élő Liam Hoynak egy haverja mutatta meg a sorozatot. Mint a BBC riporterének kifejtette, ha korábban valaki azt mondja neki, rajongani fog az én kicsi pónimért, kiröhögte volna, sőt, először a barátját is kinevette. Ma már rendszeresen együtt nézik a műsort. A barátnője is hasonlóan reagált, amikor megtudta, hogy egyetemista barátja mivel üti el a szabadidejét. „Sokáig tartott, míg hozzászoktam, de nem zavar, hogy rajong a pónikért” – mondta mosolyogva.

Nem mindenki ilyen szerencsés, az amerikai brónik közül többeket is ért atrocitás rajongásuk tárgya miatt. Az egyik, az Appalache-hegység környékén élő srácot például vasakkal és baseball-ütőkkel támadták meg, és gúnyolódtak rajta. Nyíltan vállalta pónik iránti rajongását, még az autójára is kitett egy pónis matricát. Ő úgy érzi, a mese adott értelmet életének, és nincs ezzel egyedül. Lancie dokumentumfilmjében többen is hangoztatják, hogy korábban zárkózottak, magányosak voltak, de a rajzfilmnek köszönhetően rengeteg új barátra tettek szert. Egy Asperger-szindrómában szenvedő brit férfi például váltig állítja, hogy a sorozatnak köszönhetően fejlődtek szociális képességei.

A hazai brónik leginkább online aktívak, a Hivatalos Magyar Miniló Ménes tagjait a Hunbrony.blogspot.hu honlap fogja össze. A magyar közösség gerince a húszas éveiket taposó egyetemisták, de sok a tízes évei végén járó középiskolás, és bőven akadnak harmincas férfiak is. Varga Gábor másfél éve találkozott először az Én kicsi pónim legújabb sorozatával. „A rajzfilmmel kapcsolatos tartalmak elárasztották a netet, és kíváncsivá tett, mi ez a felhajtás egy mese körül” – meséli a 23 éves mérnökhallgató. Mint mondja, ő azt szereti a sorozatban, hogy a nyilvánvalóan gyerekeknek szánt részletek mellett vannak elszórt utalások és idősebbeknek szánt, számukra érthető poénok.

A magyar közösségnek van egy nagyjából félezer főt számláló kemény magja, de hogy pontosan mennyien vannak, nehéz lenne megbecsülni, mert sokan inkább a háttérben maradnak. Véleménye szerint körülbelül ezren lehetnek. Mint mondja, itthon is előítélettel közelítenek a témához, de a család és a barátok elfogadják őket.

A külföldi sztárokat sem hagyta hidegen a póni-őrület. Gabe Newell, a legendás Valve videojáték-gyártó cég igazgatója is elismerte, hogy rendszeresen nézi a műsort, sőt, amikor az ABC News riportere szokásához híven arról faggatta aktuális interjúalanyát, Ryan Goslingot, hogy épp milyen dal megy a fejében, a színész beismerte, az Én kicsi pónim egyik betétdalát dúdolgatja magában, majd el is énekelte azt.

A brónik rajonganak a pónikért
oy demonstrator Christa Sparks shows off the new "My Little Pony Pony Princess Wedding Castle" playset, part of a new line of wedding-themed items shown at Hasbro's American International Toy Fair showroom in New York, February 11, 2012. REUTERS/Ray Stubblebine/Hasbro/Handout (UNITED STATES - Tags: BUSINESS) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.