Bringa-meghajtással szól a Tilos szombaton

Áramszünet lesz szombat délelőtt a budapesti Mária utcában, ám mégsem hallgat el az utcában működő Tilos Rádió: különleges bringák segítségével fogják előállítani az adáshoz szükséges áramot.

Hálózati karbantartás miatt áramszünet lesz szombat délelőtt a budapesti Mária utcában, ám mégsem hallgat el az utcában működő Tilos Rádió: különleges bringák segítségével a rádiósok és a vállalkozó kedvű hallgatók fogják előállítani az adáshoz szükséges áramot.

Reggel nyolc órától délután kettőig borult volna csöndbe áramszünet miatt a Tilos Rádió, ám civil összefogásban az adó szimpatizánsai a tavaszi Critical Masson már kipróbált, és a tabáni domboldalon, a zenei programhoz áramot produkáló rendszerrel maguk fogják előállítani a rádió minimális üzemeltetéséhez szükséges mintegy 250-300 wattnyi áramot.

"A Tilos meglehetősen bringaközpontú, sokszor alig lehet beférni a stúdióba a kerékpároktól, így szinte biztos, hogy bírni fogjuk izomerővel" - mondta Csabai Gábor, a Tilos Rádiót működtető alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán az MTI-nek. Szerinte végszükség esetén akár egy hónapig is elműködne így az adó. A két különleges kerékpárt kölcsönbe kapja a Tilos.

"Minden nélkülözhető fogyasztót - tehát még a szellőzést és a számítógépet is - lekapcsolunk, hogy csak az adáshoz legszükségesebb berendezéseket működtessük. A generátorok, valamint a speciális áramkörök és néhány kölcsönkapott autóakkumulátor alkotja majd a rendszert" - tette hozzá Csabai Gábor. Mint mondta, egy kerékpárral mintegy 80-100 Watt áramot lehet megtermelni.

A szó szoros értelmében vett emberi erőforrás fejlesztette elektromos energia a civil együttműködés eredménye. A Tilos Rádiót működtető alapítvány kuratóriumi elnöke bízik abban, hogy szombaton minél többen csatlakoznak a "zöld heppeninghez".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.