Bosszúból megmérgezték a világhírű oroszlánokat

Két maszájt letartóztattak, mert a gyanú szerint megmérgeztek egy híres oroszláncsaládot a Massai Mara vadrezervátumban, a délnyugat-kenyai Narokban – számoltak be a helyi vadvédelmi hatóságok.

Simindei Naururi és Kulangash Toposat méregbe mártott tehéntetemeket helyezett ki a Masai Mara vadrezervátumban. Nyolc oroszlánt kezeltek mérgezéssel, két másik pedig elpusztult, de csak egyikük tartozott ahhoz az oroszláncsaládhoz.

Az oroszlánok valószínűleg elragadtak három tehenet a maszájok állatai közül, amelyek betévedtek a vadrezervátumba. A kenyai vadvédelmi hatóság arra hívta fel a figyelmet, hogy más állatokat is érinthet a mérgezés. 

A megmérgezett oroszlánok annak a Marsh családnak a tagjai, amelynek életéről a BBC Big Cat Diary című műsorát forgatták. Az esetről december 7-én tettek közzé egy posztot a Facebookon.

Az egyik elpusztult állat Bibi, egy 17 éves nőstény. A BBC stábjának egy, a helyszínen tartózkodó tagja szerint Bibit „habzó szájjal zihált és görcsökben fetrengett, amikor megtalálták, a másik elhullott oroszlánt már a felismerhetetlenségig széttépték a hiénák – mondta el Paul Udoto kenyai vadvédelmi hatóság kommunikációs igazgatója. Egy nőstény, Sienna eltűnt, kétéves kölykét az állatorvosok gondozzák.

BBC nairobi tudósítója, Alastair Leithead emlékeztet, hogy az oroszlánok és a maszájok közötti hasonló konfliktus nem új keletű jelenség. A helyiek korábban is mérgeztek meg már nagymacskákat, hogy azok ne dézsmálják meg az állatállományukat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.