Borús időre számíthatunk

Átalakult Európa időjárási képe. A napokig Közép-Európa felett elhelyezkedő magasnyomás leépült, és jelenleg a nyugati partvidéktől az Alpokon és a Kárpátokon keresztül Ukrajnán át egészen az Ural előteréig ciklonális mező található.

Éjszaka az Alpok felett húzódó hullámzó frontrendszer mentén borult, esős lesz az idő, és hasonlóan sok a felhő északkeleten. Oroszország területén nem csak borult ég, de az alacsony hőmérséklet is jellemzője az időjárásnak; a hőmérséklet csúcsértéke 9 és 14 fok között változik. Hűvös az idő a Brit-szigetek és a Skandináv-félsziget nagy részén is, de arrafelé anticiklon helyezkedik el.

A Földközi- és az Égei-tenger menti országokban azonban még tart a szeptemberi nyár, délutánra 25 és 30 fok közé melegszik fel a levegő. A Kárpát-medencében viszont kopogtat az ősz, az említett nyugati frontrendszer hatására már a hétvégén mérséklődik a felmelegedés, és a jövő héten további lehűlés valószínű.

Várható időjárás az ország területén vasárnap estig

Szombat estig az átmeneti felhőzetcsökkenés mellett az ország nagyobb részén az erősen felhős időszakok lesznek túlsúlyban, és főként a Dunántúl és Alföld északi felén, valamint az Északi-középhegység térségében számíthatunk záporra, zivatarra. Éjszaka csökken a felhőzet, megszűnik a csapadék, és foltokban köd képződik. Vasárnap kezdetben változóan felhős lesz az ég, több-kevesebb napsütés is valószínű, majd megnövekszik, a Dunántúlon meg is vastagszik a felhőzet, és délután, estefelé ott már zápor, egy-egy zivatar is várható. Többnyire mérsékelt lesz a változó irányú szél, de zivatarok környezetében erős, illetve viharos széllökések is lehetnek.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 11 és 16 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 22 és 27 fok között valószínű.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.