Börtönben marad a melegházasságot ellenző jegyző

Továbbra is börtönben marad az a kentucky-i jegyző, aki megtagadta a házassági engedélyek kiadását meleg párok részére. Kollégái csütörtökön jelezték, hogy együttműködnek a bírósággal és pénteken reggel elkezdték a szükséges papírok kiállítását.

Kim Davis vallási meggyőződésére hivatkozva nem hajlandó a homoszexuális párok esetén a hivatásával járó kötelezettségeknek eleget tenni, annak ellenére, hogy az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága júniusban az ország valamennyi államában lehetővé tette, hogy azonos neműek házasodhassanak.

Davis valamennyi házassági engedély kiadását megtagadta, és minden házasulandó kérését visszautasította, hogy ne kelljen a melegházasságot legalizáló döntéssel együttműködnie.

A Legfelsőbb Bíróság hétfőn elutasította az érvelését, hogy a vallási meggyőződésére tekintettel nem kell ellátnia feladatait. Csütörtökön felajánlották a keresztény nőnek, hogy szabadon távozhat, ha jobb belátásra tér. Ezt visszautasította, ahogyan azt a bírói kérést is, hogy legalább a beosztottai számára engedje a procedúra lefolytatását. David Bunning bíró szerint akár egy hétig is a börtönben maradhat.

Kim Davis férje pénteken azt nyilatkozta, felesége nem mond le, és "addig marad börtönben, amíg szükséges." Elmondása szerint a nőt nem viselte meg a bent töltött éjszaka. Davist, aki választott tisztviselő, csak akkor lehet elmozdítani a hivatalából, ha a helyi törvényhozó testület felelősségre vonja. 

Öt helyettes jegyző később jelezte a bírónak, hogy együttműködnek a testülettel és pénteken reggel megkezdték a dokumentumok kiállítását. Többek közt egy olyan meleg pár is megkapta a papírokat, akitől ezt korábban megtagadták. A hatodik helyettes, aki Davis fia, nem csatlakozott kollégái kezdeményezéséhez. 

Ez a megoldás azért problémás, mert az így kiállított dokumentumokon nincs rajta a jegyző aláírása, így vita van amiatt, hogy ezek jogszerűnek és hivatalosnak minősülnek-e.

A 2016-os elnökválasztás republikánus jelöltjeiből többen is a nő mellé álltak, így Mike Huckabee, Louisiana kormányzója, Bobby Jindal, Ted Cruz szenátor és Marco Rubio szenátor. Mások azonban, mint Carly Fiorina, Lindsey Graham szenátor és Ohio kormányzója, John Kasich azon a véleményen vannak, hogy el kell látnia a feladatát és a júniusi bírói döntés alapján kell eljárnia.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.