Börtönbe megy a lóhúsbotrány főszereplője

A holland bíróság bűnösnek találta, és két és fél év börtönre ítélte Willy Seltent, akinek nevéhez Európa egyik legnagyobb lóhúsbotránya köthető.

A negyvenöt éves kereskedőt 2013 májusában vették őrizetbe a hatóságok, amiért háromszáz tonna lóhúst címkézett át, és azt száz százalékban marhahúsnak feltüntetve adta el. A férfi hamis számlákat, címkéket és dokumentumokat használt a termékek eladásakor.

Európa egyik legnagyobb élelmiszer-botránya Írországból és Nagy-Britanniából indult 2013 januárjában, ahol vizsgálatok során kiderült, hogy a boltokba szállított fagyasztott termékek lóhúst tartalmaztak. A DNS vizsgálat után több mint 50 ezer terméket kellett visszahívni a piacról.

Az ír és brit eset után a holland hatóságok is nyomozásba kezdtek: 167 esetből 35 akadtak lóhúsra. A holland bíróság szerint több mint 336 tonna lóhúst címkézhetett át két holland vállalat 2011 és 2012 között. Mindkét cég Seltené volt, aki a hamisítással hozzájárult ahhoz, hogy negatív kép alakuljon ki a holland húsiparról. A bíróság ezért a kereskedőt két és fél év börtönbüntetésre ítélte.

Selten ügyvédje a BBC-nek elmondta, hogy ügyfele ideges és meglepett volt a bíróság ítéletével kapcsolatban. A tárgyalás végén a kereskedő hangsúlyozta, bár a cégek könyvelésében történhettek hibák, a lóhúsbotrányban nem vállal felelősséget.

A két cég elleni csődeljárás miatt a férfinek várhatóan 11 millió eurós kártérítést is fizetnie kell.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.