Börtön jár a bosszúpornóért

Noe Iniguez az első, akit börtönbüntetésre ítéltek Kaliforniában a bosszúpornó ellen hozott törvény megsértéséért.

A 36 éves Noe Iniguez nem akart beletörődni a szakításba, és miután négyéves kapcsolata véget ért, pikáns fotókat tett közzé exbarátnője főnökének Facebook-oldalára néhány durva megjegyzés kíséretében.

Ő az első, akit börtönbüntetésre ítéltek Kaliforniában a bosszúpornó ellen hozott törvény megsértéséért - írja a BBC.

Az amerikai államban tavaly októberben fogadták el azt a törvényt, amely értelmében börtönbüntetéssel kell számolnia annak, aki pornófelvételt vagy meztelen fotókat tesz közzé az interneten partnere beleegyezése nélkül.

Iniguez hamis profilt használt a képek feltöltésekor, ám nem meglepő módon lebukott. Volt barátnőjét korábban is zaklatta miután 2011-ben szakítottak, ezért a nő távolságtartási végzést kért ellene.

A férfit a bíróság 1 év börtönbüntetésre ítélte, 36 hónap próbaidőre felfüggesztve, és tanácsadáson is részt kell vennie.

„A kaliforniai törvény olyan eszközt ad az ügyészek kezébe, mellyel megvédhetik azon áldozatokat, akiknek az életét felforgatta és becsületét megsértette valaki, akiben valaha megbíztak” - nyilatkozta Mike Feuer államügyész, aki szerint erős üzenete van a törvénynek: a rosszindulatú viselkedést nem tolerálják.

Nem Kalifornia az első állam, ahol büntetik a bosszúpornót. Az elmúlt két évben 13 amerikai állam iktatta törvénybe, hogy szabadságvesztés jár azért, ha valaki egy régebbi házi szexvideóját vagy pikáns fotókat tesz fel a világhálóra, hogy elégtételt vegyen egykori partnerén.

Az izraeli törvényhozás idén nyáron fogadta el a szexuális zaklatás megelőzését szolgáló törvény új kiegészítését, amely szerint öt évig terjedő szabadságvesztéssel lesz büntethető a bosszúpornó.

Az Egyesült Királyságban egy új törvénytervezet szintén büntetné, ha valaki az erre szakosodott oldalakra, vagy egyéb pornó oldalakra, valamint Facebookra és Twitterre töltené fel korábbi partnere fotóit, sőt, felelősségre vonás járna a privát üzenetben elküldött képek miatt és a való életben, fizikailag terjesztett vagy átadott képek miatt is.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.