Bor tér Szegeden

A kiváló termelők nagyszerű borai mellett a szőlőtermesztés és borkultúra szegedi hagyományait is megismerhetik azok, akik szerdától ellátogatnak a szegedi Dóm térre, ahol Bor tér néven új gasztronómiai fesztivál kezdődik.

Szeged napjához kapcsolódva májusban rendszeresen szerveznek borfesztivált a csongrádi megyeszékhelyen a Széchenyi téren: a tavaszi seregszemle a vidék legnagyobb ilyen rendezvénye. Egy felmérésen a látogatók és a borászok többsége is úgy nyilatkozott, hogy szívesen részt venne egy őszi fesztiválon is - közölte a rendezvényt bemutató hétfői sajtótájékoztatón Licsicsányi Ilona, a szervező Szegedi Városkép Kft. ügyvezető igazgatója.

Szerdától öt napon át 55 borász, vendéglátósok, sajtkészítő mesterek és pálinkaházak kínálják termékeiket a Dóm téren. Az igazgató tájékoztatása szerint a fesztivál díszvendége a 2010-ben az Év Pincészete elismerésben részesült Pannonhalmi Apátsági Pincészet lesz.

Mód László néprajzkutató elmondta, hogy a fesztivál fontos célja a kulturált borfogyasztás népszerűsítése mellett a szőlőtermesztés és borkészítés szegedi hagyományainak a bemutatása. A 19. és 20. század fordulóján a Tisza-parti város - Szabadka és Kecskemét mellett - a homoki szőlőtermesztés fontos központja volt. Borkimérések, borozók sokasága kínálta a homoki nedűket, amelyeket kadarkából, rizlingből, kövidinkából vagy nagyburgundiból szűrtek.

Az sem véletlen, hogy a város jelentős szőlészeti és borászati kiállításoknak adott otthont. A korabeli beszámolók szerint az egyik ilyen, 1910-ben rendezett vásár volt az első, amikor a minősítést végző szakemberekből álló zsűri mellett a nagyközönség is megkóstolhatta a termelők borait - idézte fel a szakember.

A Dóm téren felállított tablókon a közönség megismerheti a szegedi borfesztiválok történetét, az egyik faházban berendezett alkalmi tárlaton pedig - Szanka József magánygyűjtő jóvoltából - a szegedi borászat tárgyi emlékeit a 18. század végétől a 20. század elejéig.

A rendezvény látogatóit koncertek, a Fogadalmi templomban tartott misék idején pedig pódiumbeszélgetések várják, ezeken szó esik többek között a monostori szőlőművelés hagyományairól, a borok illatát meghatározó vegyületekről és a borleírás nehézségeiről is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.