Boldogtalanok a kínai gyerekek

Saját sikerként vagy sikertelenségként könyvelik el gyermekük teljesítményét a kínai anyák, ezért gyakorolnak nagyobb nyomást rájuk, mint az amerikai szülők - derül ki egy új kutatásból.

Kínai vagy ázsiai típusú nevelési módszer alatt leggyakrabban a gyerekek szigorú, autoriter, irányító jellegű terelgetését értik az oktatási szakemberek. Ennek és a megengedőbbnek tartott nyugati típusú nevelésnek az összevetése, valamint a kétféle út pozitív és negatív oldalainak kiemelése évek óta vitatémaként szolgál mind a kelet-ázsiai országban, mind annak határain kívül. Kínai és amerikai kutatók a két nevelési módszer közötti különbségekre próbáltak rámutatni egy gyermekfejlődési szakfolyóirat aktuális számában, melyet a sina.com hírportál idéz.

A kínai gyerekek képjeleket memorizálnak
A kínai gyerekek képjeleket memorizálnak

A 215 kínai és amerikai anyát és gyermekeiket vizsgáló kutatás hat éven át követte figyelemmel a családok által képviselt modellt, konkrétan azt, hogy a szülők milyen mértékben alkalmaztak pszichológiai ráhatást csemetéik fejlesztése során. Rákérdeztek arra, hogy amikor a gyermek rosszat tett, az anyák inkább elfogadóbban, engedékenyebben reagáltak-e vagy inkább érzelmi ráhatással, például bűnösség érzetének keltésével büntették a gyermekeket. A jelentés szerint a kínai anyák sokkal gyakrabban használták az utóbbi módszert amerikai társaiknál.

Hogy ennek okát megtalálják, a kutatók arra is rákérdeztek, hogy az egyes szülők milyen mértékben tartják saját magukénak gyermekeik teljesítményét. A válaszokból kiderül: a kínai anyák sokkal inkább saját sikerként vagy sikertelenségként könyvelik el gyermekeik teljesítményét, mint az amerikai szülők. Ez részben magyarázatként szolgál az elsőként vizsgált kérdéskörre is, minél nagyobb a gyermek-szülő teljesítmény közötti vélt összefüggés, annál nagyobb a gyerekekre gyakorolt nyomás - olvasható a tanulmányban.

A szüleikhez képest eltérő gondolkodásmódot képviselő, 20-as, 30-as éveikben járó fiatal kínai generáció tagjai - akik saját maguk komoly szülői nyomás alatt nőttek fel -, gyakran kérdőjelezik meg a túlzott elvárásokat illető nevelési módszert. A kommunista párt egyik hivatalos lapjában, a Csongkuo Csingnian Paóban tavaly nyáron megjelent, nagy visszhangot kiváltó, 12 ezer fő megkérdezésén alapuló közvélemény-kutatás válaszaiból az derült ki, hogy nem boldogok a kínai gyerekek.

Ezért 78 százalék szerint a társadalom a felelős, mintegy 51 százalék szerint elsősorban a szülők okolhatók, 44,3 százalék szerint pedig az iskolák is. Az idézett közvélemény-kutatásban a lakosság 85,2 százaléka vélte úgy, a gyerekeknek boldogabb lenne az életük, ha házifeladat-készítés és különórákra járás helyett több időt fordíthatnának játékra. A válaszolók túlnyomó többsége úgy vélte, a gondtalan gyermekkor hiánya a gyerekek testi és szellemi egészségére károsan hathat, a jelenlegi oktatási rendszer megutáltatja a gyerekekkel a tanulást, megöli a kíváncsiságot és a kreatív gondolkodást.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.