galéria megtekintése

Bírságolnák a séta közbeni telefonálást

4 komment

NOL

Egy New Jerseyben most benyújtott törvénytervezet szerint 50 dolláros (14 ezer forintos) bírsággal, vagy akár 15 napi elzárással büntetnék azokat a gyalogosokat, akik a mobiltelefonjuk miatt figyelmetlenül közlekednek.

A javaslat, amelyet Pamela Lampitt demokrata képviselőnő terjesztett be betiltaná a sétálás közbeni sms-ezést és megtiltaná a gyalogosoknak, hogy bármilyen elektronikus eszközt használjanak a közutakon - írja a Guardian. A szabály megszegőit hasonló büntetésben részesítené, mint azokat, akik tiltott helyen kelnek át az úttesten. A bírság felét a biztonságos közlekedésről szóló oktatásra fordítanák, mondja a demokrata Lampitt.

„Bevallom, általában zenét hallgatok, telefonálok, vagy sms-ezek a mobilomon, amikor sétálok. Soha nem esett még bajom, de már láttam olyat, hogy emberek nekimentek egy oszlopnak, vagy beleléptek egy nagy gödörbe”

– ismeri el a New Jerseyben élő húsz éves Jarod Schumacher.

 

A szakértők szerint a figyelmetlen gyalogosok egyre nagyobb problémát jelentenek, ahogy az emberek függetlenül az életkoruktól vagy a foglalkozásuktól egyre jobban hozzánőttek az elektromos kütyüikhez akár személyes, akár üzleti ügyeik miatt.

Fotó: Edgard Garrido / Reuters

Az utóbbi években növekedést észlelteket a gyalogos halálesetek számában is. 2005-ben még az Egyesült Államokban történt összes halálesetnek mindössze 11 százalékában voltak érintettek gyalogosok, 2014-re ez a szám 15 százalékra emelkedett.

Ezzel egyidejűleg több államban próbáltak bevezetni a gyalogosokat és a bicikliseket célzó büntetési formákat. Hawaiiban például egy olyan jogszabály vár megvitatásra, ami 250 dollárra (70 ezer forintra) büntetne mindenkit, aki elektronikus eszközzel kelne át az úttesten. Hasonló tervezetek már elbuktak Arkansas, Illinois, Nevada és New York államban.

„Bár egyelőre egyetlen államban sincs érvényben kifejezetten a figyelmetlen gyalogosokat vagy kerékpárosokat célzó szabályozás, néhány állam minden évben kísérletet tesz ennek a bevezetésére”

-  magyarázza Douglas Shinkle, az állami törvényhozások nemzeti tanácsának a közlekedési programigazgatója.

Lampitt azzal indokolja a törvénytervezet benyújtását, hogy a figyelmetlen gyalogosok, akárcsak a figyelmetlen autóvezetők, potenciális veszélyt jelentenek magukra és más közlekedőkre is, a kérdés csak az, hogy az esetleges szabály betartását a rendőrök fogják-e folyamatosan felügyelni, akiknek általában fontosabb ügyekkel kell foglalkozniuk ennél. Schumacher szerint inkább az oktatásrakellene koncentrálni, és arra, hogy felhívják a figyelmet a veszélyekre. 

Lampitt az amerikai Nemzeti Biztonsági Tanács egy jelentését hozza fel, amely szerint

2000 és 2011 között 11101 mobiltelefont használó figyelmetlen gyalogos sérült meg. A balesetet szenvedők többsége 40 év alatti nő volt.

Legnagyobb részük telefonált, amikor a baleset bekövetkezett, 12 százalékuk pedig sms-ezett. A sérülések 80 százaléka valamilyen esés következtében történt, míg 9 százalékukban a gyalogos egyszerűen nekisétált valamilyen tereptárgynak. A sérülések közül a ficamok és a törések a leggyakoribbak, illetve a rándulások, zúzódások és az agyrázkódás.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.