Súgtak a BBC-t támogató sztároknak

Kisebb és olcsóbb BBC-t akar a brit kormány, de a világ legnagyobb közszolgálati tévé- és rádióadójával kapcsolatos terveiről heves vita várható. Az elképzeléseket csütörtökön mutatták be a londoni parlamentben.

A BBC és rajongói már akkor rosszat sejtettek, amikor a Konzervatív Párt május 7-i választási győzelme után John Whittingdale kapta meg a kulturális tárcát. A veterán politikust nem a közszolgálati óriás legfanatikusabb híveként tartják számon. A csütörtökön közzétett dokumentum és az azt követő nyilvános konzultáció olyan kérdésekre keresi a választ, mint a BBC szerepe, célja, szolgáltatásainak és tartalmának keretei, finanszírozása, illetve irányítása és szabályozása. A közszolgálati médiaóriás jelenleg érvényes királyi statútuma ugyanis jövő év végén lejár.

Reklámtáblák a BBC-nél. Jön az átrendezés
Reklámtáblák a BBC-nél. Jön az átrendezés
Peter Nicholls / Reuters

A jelenleg évi 145,5 fontos, közel 65 ezer forintos tévé-előfizetési díjból és a BBC Worldwide-on keresztül nemzetközi kereskedelmi bevételekből gazdálkodó BBC-re már a vizsgálat előtt komoly terhet rakott a kormány: a társaságnak magára kell vállalnia a 75 éven felüliek ingyenes tévéhasználata miatt keletkező több százmillió fontos kiesést.

Ám sokkal fájóbbak lehetnek a szolgáltatások skáláját érintő korlátozások. Úgy tűnik, a kulturális tárca túl szélesnek, túl gazdagnak tartja a BBC Online termését, amely a helyi és országos napilapoknak is versenytársává vált. Nagyon sokan bírálják az olyan könnyed szórakoztató programok miatt is, mint a The Voice tehetségkutató és a sztárok táncosműsora, a Strictly Come Dancing, amelyekkel a kereskedelmi tévétársaságoktól „veszi el a levegőt”.

Az áttekintés kitér arra a gyakran, legutóbb a választási kampány idején feszegetett kérdésre is, hogy mennyire felel meg a BBC hírszolgálata a teljes politikai függetlenség követelményének. Konzervatív politikusok rendszeresen panaszkodnak a tudósítók és riporterek vélt baloldali elfogultsága miatt.

A világ számos országában a közszolgálatiság példaképének tekintett BBC ügyét nem segíti az sem, hogy kiderült: a kedden a kulturális élet befolyásos személyiségei – köztük Judi Dench, J. K. Rowling, Sir David Attenborough – által David Cameron kormányfőhöz címzett „független” támogató levél a szervezet menedzsmentjének aktív segítségével készült.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.