Biogázzal fűtik a hejőcsabai lakótelepet

A bezárt hulladéktelepen harminc év alatt felgyülemlett kommunális szemét elégetése révén 320 miskolci lakást tudnak fűteni és melegvízzel ellátni.

Magyarország legnagyobb bezárt hulladéktelepéről nyeri mától a biogázt a miskolci, hejőcsabai lakótelep fűtéséhez az önkormányzati tulajdonú Miskolci Hőszolgáltató (Mihő) Kft.

A 2006-ban rekultivált, huszonkét hektáros hulladéklerakó területén több mint harminc év alatt körülbelül ötmillió tonna kommunális szemetet helyeztek el. A lezárt lerakóban a szerves anyagok bomlása során metán és szén-dioxid összetételű gáz fejlődik. Ezt használják fel Miskolcon csaknem 320 lakás fűtéséhez és melegvíz ellátásához. A most átadott beruházás során az egykori szeméttelepet, valamint a kazánházat összekötő, két kilométernél hosszabb gázvezetéket építették ki, továbbá egy új kazánt szereltek be. A rendszer még idén kiegészül egy villamos energia termelésre alkalmas gázmotorral.

A gazdaságossági és környezetvédelmi szempontokat megvalósító program két üteme összesen félmilliárd forintba kerül, amelyhez pályázati úton – európai uniós és hazai forrásból – csaknem kétszázmillió forintot nyert a miskolci önkormányzat és a Mihő Kft.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.