Betiltják a munkaidőn kívüli hivatalos e-maileket

A Franciaországban most elfogadott munkaügyi reform egyetlen pozitívan fogadott eleme a munkaidőn kívüli e-mailek küldésének tilalma. Ezzel próbálnak javítani a munka és a magánélet egyensúlyán a dolgozók életében.

A franciákat mostantól megilleti a "lekapcsolódás joga" – jelentette a Huffington Post annak kapcsán, hogy egy most elfogadott törvény értelmében az 50 főnél több embert foglalkoztató cégek nem küldhetnek munkával kapcsolatos e-maileket a dolgozóiknak az általános munkaidőn kívül. Ezzel szeretnék minimalizálni a modern kommunikáció negatív hatásait. 

"Minden tanulmányból az derül ki, hogy manapság sokkal nagyobb munkával kapcsolatos stressz éri az embereket, mint korábban, ráadásul folyamatosan" – jelentette ki a BBC-nek Benoit Hamon, a francia Nemzetgyűlés tagja május elején. "A munkavállalók fizikailag elhagyják az irodát, de ezzel nem hagyják ott a tennivalóikat. Továbbra is hozzákapcsolódva maradnak egyfajta elektronikus pórázzal, akár egy kutya. Az sms-ek és az e-mailek olyan mértékben foglalták el az emberek életét, ami már pusztító."

Kínában nincs gond a munka és magánélet egyensúlyával. Nem ritka hogy a dolgozók bent is alszanak az irodában.
Kínában nincs gond a munka és magánélet egyensúlyával. Nem ritka hogy a dolgozók bent is alszanak az irodában.
Jason Lee / Reuters

Az új törvény értelmében a vállalatok olyan belső szabályzatot kötelesek kialakítani, ami megakadályozza, hogy a munka – különösen a digitális technológia formájában – begyűrűzzön az emberek magánéletébe. A BBC szerint ez a gyakorlatban olyan szabályzatok létrehozását jelenti majd, amelyben meghatározzák, hogy melyek azok az elsősorban esti és hétvégi órák, amikor nem lehet e-mailezni. 

A francia kormányzatot egyre jobban foglalkoztatja a munkával kapcsolatos kiégés jelensége. Februárban az egészségügyi miniszter, Marisol Touraine munkacsoportot alakított, hogy definiálják és kezeljék a munka kapcsán fellépő kimerültség jelenségét. 

"Az információs technológia és a kommunikáció fejlődése, ha rosszul szervezett vagy szabályozott, akár a dolgozók egészségére is hatással lehet" – áll a törvény 25. cikkelyében. "A digitális technológia használatával összefüggésben fennáll a munkateher megnövekedésének és az információs túlterheltségnek, illetve a munka és a magánélet közötti határok eltűnésének kockázata."

Míg egyesek győzelemként ünneplik a lépést, addig mások szerint a törvény nem tett eleget.

Jon Whittle, a digitális technológia munka és magánélet egyensúlyára gyakorolt hatását vizsgáló angol projekt, a Digital Brain Switch munkatársa arra figyelmeztet, hogy egyes munkavállalók még túlterheltebbnek érezhetik majd magukat, ha reggelente vagy a szabadságról visszatérve elöntik az elintézendő e-mailek.

Amikor még nem volt gond a digitális technológiával. A Mosonyi utcai rendőrségi iroda 1950-ben.
Amikor még nem volt gond a digitális technológiával. A Mosonyi utcai rendőrségi iroda 1950-ben.
fortepan.hu / FORTEPAN

"Véleményem szerint ahhoz, hogy a dolgozók jól érezzék magukat, nem elég pusztán leállítani a hivatali órákon kívüli elektronikus levelezést. A levelek csak a kommunikáció közvetítői. Az igazi probléma az, hogy az emberektől folyamatosan azt várják el, hogy állandóan egyre jobban és többet teljesítsenek, mint a riválisaik" – mutatott rá a probléma gyökerére a kutató.

A törvénynek a támogatói szerint is megvannak a korlátai. Egyelőre nincsen szankcionálva a jogszabály be nem tartása, így a vállalatok önkéntesen kellene, hogy kövessék.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.