Elitklubba küzdötte magát Klein Dávid

Hazatért Klein Dávid magashegyi mászó, aki oxigénpalack és serpák nélkül hódította meg a 8156 méter magas Manaslu csúcsát. A világon összesen háromszázan vannak, akik ilyesfajta technikai segítség nélkül mászták meg a hegyet.

Előkelő csapatba küzdötte be magát Klein Dávid. Azt azonban csak a véletlen hozta úgy, hogy negyvenedik születésnapja a magyar fordításban a Lélek hegyének hívott csúcs meghódítására szervezett expedíció idejére esett. A magashegyi mászás palack nélkül nemcsak fizikai értelemben vett kihívás, hanem mentálisan is csúcsteljesítményt kíván, mivel az oxigénhiányos környezetben a mozgás mellett a gondolkodás is nehezebb. Klein ráadásul kisebb betegséggel küzdve teljesítette a rendkívüli erőpróbát.

Úton a csúcs felé: Klein Dávid a sátrában
Úton a csúcs felé: Klein Dávid a sátrában

A Himalája 8156 méteres Manaslu csúcsára, bár „csak” a nyolcadik legmagasabb a világon, nagyon nehéz feljutni. A gleccserhasadékokkal nehezített terep a legtapasztaltabb alpinistákat is megviseli. Oxigénpalack nélkül mindössze háromszázan értek fel a tetejére, míg a 8848 méteres Csomolungmát eddig mintegy hatezren teljesítették sikerrel. A magyar sportoló a Sourcing Manaslu expedíció tagjaként vett részt a csúcstámadásban, és a sajtónak ma számol be a történtekről.

Azt már tudni lehet, hogy a 4800 méteren található alaptábor elérése után az eredeti mászási tervet többször át kellett alakítani a nagy mennyiségű hó lehullása miatt, hiszen az az akklimatizációs túrák sorrendjét is befolyásolta. Az alaptábor elérését követően még négy, egyre magasabban lévő táborba kellett feljutnia a csapatnak, a csúcstámadás pedig 6 órán át tartott. A célt október 1-jén, reggel hétkor sikerült elérni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.