Benedict Cumberbatch rajongóitól retteg a londoni színházi világ

Szokatlanul szigorú jegykezelési intézkedéseket hozott a visszaélések elkerülésére a londoni Barbican a művészeti központ szerda esti Hamlet-premierje előtt, amelyben Benedict Cumberbatch játssza a főszerepet. Óriási várakozás előzi meg az előadást, amelyre a félretett olcsó jegyekért 20 órát álltak sorban a rajongók.

A nézőket felszólították, hogy a jegyátvételhez legyen náluk a személyi igazolványuk, a bankkártya, amellyel a jegyet vették, valamint a tranzakcióról szóló visszaigazolás is. A színház közölte azt is, hogy ezeket az előadás végéig bármikor elkérhetik tőlük.

Tavaly nyáron jelentették be az előadást, amelynek a hazánkban főleg a Sherlock sorozatból és a Kódjátszma című filmből ismert Oscar-jelölt színész játssza a címszerepét. Az elmúlt egy évben ez lett a brit sajtó szerint az egyik legtöbbször tárgyalt produkció. Mindezt úgy, hogy Londonban 17 év után hamarosan újra színpadra áll Nicole Kidman is, aki annak idején hatalmas sikert aratott a West Enden a Kék szoba című darabban.

A Hamletre a jegyeket már 2014 augusztusában elkezdték árusítani. A színház pártolói – a 105 fontos tagsági díj megfizetése után – elővételben válthattak belépőt. A 65 fontért árult jegyekből aztán percek alatt százezer kelt el, minden idők legsikeresebb produkciójává téve a darabot. Az interneten a bemutató előtt 1500 fontért árultak jegyet másodkézből. A Barbican minden előadásra félretesz 30 olcsó jegyet, amelyekhez 10 fontért lehet hozzájutni. A szerdai első előadás előtt 20 órát álltak sorban Cumberbatch rajongói.

Külföldön is nagy az érdeklődés, van olyan, aki kifejezetten a színész kedvéért utazik Londonba az Egyesült Államokból. A Wisconsin államban, bármelyik nagyvárostól legalább kétórányi autóútra élő Teri Peterson a The Guardian című brit lapnak elmondta, ez lesz az első alkalom, hogy külföldre utazik. "Fantasztikus színésznek tartom őt, és úgy éreztem, nem szalaszthatom el az alkalmat, hogy Shakespeare-darabban láthatom" – fogalmazott a színházrajongó recepciós.
Kanadából, a Fülöp-szigetekről és Japánból is útra kelnek rajongók, van olyan, aki kétszer is megnézi az előadást.

A The Daily Telegraph a közelmúlt nagy Hamletjeit rangsorba szedve Simon Russell Beale 2000-es, Jonathan Pryce 1980-as, Mark Rylance 1988-as, Rory Kinnear 2010-es és Kenneth Branagh 1988-as alakítását emelte ki.
A Hamletet Lyndsey Turner rendezésében október 31-ig játssza a Barbican.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.