Barnamedve jár az Aggteleki Nemzeti Parkban

Szlovákia felől kóborolt át vasárnap egy hím barnamedve, és jelenleg is az Aggteleki Nemzeti Park területén tartózkodik – közölte a nemzeti park.

Az állat útvonalát folyamatosan követni tudják, mert Lengyelországban GPS-jeladót kapott. A medvét Iwónak hívják, a szlovák természetvédelmi szervek szerint igen békés természetű, ennek ellenére senki ne próbáljon vele barátkozni.

Az Aggteleki Nemzeti Park Facebook-oldalán azt tanácsolja, ha szembejön velünk az állat, a legjobb, ha lassan elhátrálunk azon az úton, ahol jöttünk, és minél nagyobb körben kikerüljük. Lehetőleg ne csapjunk zajt, és ne hívjuk fel magunkra a mackó figyelmét, mert azt esetleg támadásnak véli. Hátat fordítani nem szabad, futni pláne nem, mert úgyis ő a gyorsabb. Ha viszont már észrevett bennünket, emeljük kezünket lassan a fejünk fölé, halkan beszéljünk, énekeljünk, fütyülgessünk. Ha szerencsénk van, a medve nem vesz rólunk tudomást, és szép lassan kihátrálhatunk a látóteréből.

A posztban egy videót is megosztottak, amelyen a békésen cammogó medve látható. 

A medve a párzási időszak miatt kerülhetett Magyarországra, ilyenkor ugyanis nagy területeket járnak be, de később visszatérnek az eredeti élőhelyükre.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.