A francia nagykövetség elé festette fel új graffitijét Banksy

A graffitiművész Banksy hétvégén Londonban feltűnt új graffitije A nyomorultak című musical plakátjának emblematikus gyerekarcát idézi: a síró Cosette arca felé könnygázfelhő úszik a calais-i menekülttáborban történtekre utalva.
Banksy legújabb grafittije a calais-i táborban élők helyzetére figyelmeztet
Banksy legújabb grafittije a calais-i táborban élők helyzetére figyelmeztet
Stefan Wermuth / Reuters
A graffiti vasárnap reggelre a londoni francia nagykövetséghez közel jelent meg egy falon. A kép mellett egy QR-kód is látható. Banksy először csatolt ilyen kódot egy munkájához. A kód leolvasásával egy YouTube-videóhoz lehet eljutni, melyen az a felvétel látható, amikor a rendőrség könnygázt vetett be a közelmúltban a "dzsungel" néven emlegetett calais-i menekülttáborban.

Az álnév alatt alkotó és személyazonosságát titkoló művész mostanában többször foglalkozott a menekülttémával alkotásaiban. Decemberben a calais-i tábor mellett egy falra menekülőként festette fel Steve Jobs Apple-alapítót, akinek az apja Szíriából vándorolt ki az Egyesült Államokba.

A francia városban mintegy négyezer Közel-Keletről és Afrikából érkezett ember várakozik arra, hogy beutazhasson Nagy-Britanniába. A francia hatóságok január elején nyitották meg az első lakókonténereket, abból a 125-ből, amely csak mintegy 1500 menekültnek biztosít szállást. A hét végén a calais-i és a dunquerque-i menekülttábort megtekintő Jeremy Corbyn brit munkáspárti vezér a Sky News szerint "szégyenletesnek" nevezte a táborokban uralkodó körülményeket.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.