Balaton: újból vizsgálják a vízminőséget

A hatóságok szerint kiváló a Balaton vízminősége, ám miután az Origo szombaton lehozott egy olvasói levelet és az ahhoz csatolt fotót a vízen úszó szennyszigetről, újra mintát vettek.

A hírportál szombaton írt arról, hogy a Balaton szennyeződéséért a hajókról vízbe engedett ürülék és egyéb hulladékok tehetnek. A cikkhez egy olvasó által készített fotót is mellékeltek, melyen egy méretes szennysziget látható a vízfelszínen. A levélíró szerint az ürülék száz négyzetméternél is nagyobb volt. A képet pünkösdhétfőn lőtték a Tihanyi Yacht Club és a szántódi rév között, bent a víz közepén.

„A hajók kémiai vécéinek vízbe ürített tartalmával máskor is találkoztunk már a Balatonon vitorlázva, ám ekkora felületen még sosem. Aznap szélcsendes idő volt, tehát nem valószínű, hogy több hajó szennyét összehordta volna a szél, ez valószínűleg egy darab nagy hajótól származhatott. Ráadásul ebben a vegyszeres szennyvízben rengeteg döglött hal is lebegett. Nagy volt a forgalom azon a hosszú hétvégén a Balatonon, rengeteg motorcsónak is közlekedett" – mesélte Kurucz Katalin az Origónak.

A lap nevük elhallgatását kérő vitorlázóktól megtudta, hogy az eset nem egyedi, többször látni ilyen úszó szennyszigeteket a Balatonon. Bár rendelet tiltja, hogy a tavon olyan hajók közlekedjenek, melyeknek nem zárt a szennyvízrendszere, a tartályok ürítését néhányan nem a kikötőkben rendelkezésre álló eszközökkel végzik, egyszerűen vízre bocsájtják a mocskot.

A vitorlázók szerint ez részben annak köszönhető, hogy a kikötői díjak az elmúlt években drasztikusan nőttek, másrészt viszont megjelentek olyan nagy hajók, melyek nem a Balatonra valók. Ezek nemcsak kiszorítják a kis vitorlásokat, de szélcsendben is motorral közlekednek, sőt, a légkondi miatt még „parkolás" közben is járatják azt. „Sajnos az új tulajdonosokban sokszor nincs meg a tó iránti tisztelet" – panaszkodott egy vitorlázó.

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság az Origo érdeklődésére azt mondta: ők még „szennyvízszigettel" nem találkoztak soha, illetve ilyen jelenségről bejelentés sem érkezett egyetlen esetben sem.

A vízbe jutó emberi ürülékkel az a gond, hogy fokozza az algásodást és calici- vagy rotavírust, esetleg E. coli baktériumot juttat a vízbe.

A Balaton vízminősége körüli felhajtás az után kezdődött, hogy a múlt hétvégi Magyar Úszás Napja keretében rendezett balatonfüredi nyíltvízi úszó Európa Kupa-verseny résztvevői közül hasmenéses-hányásos tünetekkel többen is orvoshoz fordultak. Három beteg székletében calicivírust mutattak ki. Az országos tiszti főorvos tájékoztatása szerint a vírus forrása az elfogyasztott étel-ital mellett a Balaton is lehetett.

A megbetegedők között volt Risztov Éva olimpiai-bajnok is, akit keddig a debreceni Kenézy kórházban kezeltek. Risztov mellett a verseny férfi győztesét, Gyurta Gergelyt is kórházba kellett vinni.

Hasonló panaszokról egyébként érkezett bejelentés Fonyódligetről és Zánkáról is, de az esetek között az Országos Tisztiorvosi Hivatal szerint nincs összefüggés.

A cikk nyomán Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség azonnal intézkedett, a szakemberek Tihany és Szántód között több ponton mintát vettek a Balatonból - közölte a Földművelésügyi Minisztérium az Origoval. Eredményeket legkorábban a jövő hét végéig ígértek.

A legutolsó, június első hetében végzett mérések szerint egyébként a Balaton vizének minősége kiváló, az E. coli és az Enterococcus baktérium száma mindenhol 0. Szakértők szerint néhány felelőtlen vitorlázó szennyvize nem is okozna kimutatható vízminőség romlást vagy tömeges megbetegedéseket.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.