Bábaként nem vette észre, hogy haldoklik a babája

Tizennégy hónapos felfüggesztett börtönbüntetést kapott szerdán az az ausztrál nő, aki kis híján megölte saját csecsemőjét azzal, hogy szoptatás alatt szigorú vízkúrába kezdett.

Az asszonyt, aki egyébként egyetemet végzett bába, a campbelltowni bíróság ítélte felfüggesztett szabadságvesztésre, amiért hallgatva egy természetgyógyász tanácsára, életveszélybe sodorta a kisfiát.

A gyermeket 2015 májusában vitték kórházba. Az akkor csupán nyolc hónapos kisfiú az orvosi szakvélemény szerint szinte már félholt volt, mindösszesen 6,5 kilogrammot nyomott, szemei beestek és a reflexei sem működtek megfelelően. A gyereknél súlyos kiszáradást és alultápláltságot állapítottak meg, szervezetében a nátriumszint vészesen alacsony volt.

Mint kiderült, a gyermek anyja nem sokkal korábban egy természetgyógyász, bizonyos Marilyn Bodnar tanácsait kezdte követni, akit azért keresett fel, mert a fiú súlyos ekcémájával szemben az ortodox orvosi módszerek csődöt mondtak. Bodnar előbb nyers étrendre, majd szigorú vízdiétára fogta a nőt, bár a gyermek még kizárólag anyatejjel táplálkozott.

Az anya védőügyvédje, Richard Kouchoo a bíróság előtt azzal érvelt, hogy védence csupán egy aggódó szülő, aki kétségbeesésében keresett alternatív gyógymódot szenvedő gyermekének, a valódi bűnös pedig Bodnar, aki befolyásolta őt.

Alex Brown állami ügyész, aki a letöltendő szabadságvesztést tartotta volna az egyetlen elfogadható ítéletnek, azt mondta: ebben az ügyben a gyermek az áldozat, akit az anyja veszélyeztetett azzal, hogy négy hétig megvonta tőle a táplálékot. A nő elvakultságát az is alátámasztja, hogy családja kérlelésére sem hagyott fel a koplalással.

A bíró az ítélet kihirdetésekor azt mondta, ez az ügy egy rendkívül súlyos példája annak, amikor egy gyermektől megtagadják az ellátást és az anyát már csak azért sem menti fel a kétségbeesettsége, mert egészségügyben dolgozó emberként egyértelműen látnia kellett volna, hogy a gyerek haldoklik. A szakvélemény szerint, ha a fiú nem került volna kórházba, napokon belül meghalt volna.

A nő egyébként már nem dolgozik bábaként, sőt, saját gyermekével sem maradhat felügyelet nélkül, de reméli, hogy egy nap újra gyakorolhatja a szakmáját.

Az ügyet Marily Bodnar sem fogja megúszni. A természetgyógyászt súlyos testi sértéssel és egy gyermek ellátásával kapcsolatos segítségnyújtás elmulasztásával vádolják. Az ő ügyében a jövő héten várható ítélet – írja a The Guardian.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.