galéria megtekintése

Ázsia valódi zamata a saját konyhánkban

0 komment


Csepelyi Adrienn

Felejtse el a kínai büféket: Ching a családi asztalra varázsolja a Távol-Kelet ízeit.

Ching-He Huang nem mindennapi jelenség. A kínai-brit séf 2005-ben besétált a UK Food tévécsatornához, mondván: szerinte jó ötlet lenne, ha kapna egy saját műsort. A vezetőség eleinte szkeptikus volt, ám amikor meglátta, milyen szakértelemmel, ugyanakkor elragadó természetességgel képes Ching áradozni az ­ázsiai konyháról főzés közben, azonnal leszerződtette.

A korábban ételkiszállítással foglalkozó séf azóta írt néhány remek szakácskönyvet, s immár a sokadik sorozatát indítja.
A hazánkban június elejétől látható A lenyűgöző Ázsia című műsortól az utazás és a gasztronómia szerelmesei is elalélnak: Ching a megszokott bájjal és lelkesedéssel mutatja be a kontinens azon szegleteit, ahová még a keményvonalas turisták is ritkán jutnak el – s még akkor sem biztos, hogy tudják, hol keressék az autentikus ízeket. Narancsos BBQ-sertésgombóc? Tojásos gofri?  Ananászos zsemle? Ugye, nem ezek ugranak be elsőként, ha idehaza betérünk egy tetszőleges ázsiai étkezdébe?

Ching lelkesedése ragadós: ne lepődjön meg, ha ön is kísérletezni kezd!

 

Ching nemrég a magyar közönséget is lenyűgözte a Gourmet Fesztiválon, ő pedig libamájpástétommal, őrölt pirospaprikával, sárgabaracklekvárral és pálinkával tért vissza Londonba. Az 1978-ban született séf egy tajvani farmon nőtt fel, a család később Dél-Afrikába, majd Londonba költözött. Már kislány korában megtanult főzni a nagymamájától. Ching szerint akkoriban épp fordítva volt, mint manapság: dúskáltak az olcsó organikus zöldségben és gyümölcsben, húsféle azonban ritkán jutott az asztalra. Emiatt megtanulta, miként varázsolhat fűszerekkel: ha megtaláljuk az édes, a keserű, a savanyú és a csípős tökéletes egyensúlyát, gyógyító ételek születnek. Nos, annyi bizonyos: Ching műsora kedélyjavító hatású.

Kétszer főzött sertés-hasaalja savanyított uborkával Csengtuból

Hozzávalók: A sertéshez: 300 g zsíros sertéshasaalja bőröstül, 2 evőkanál mogyoróolaj, 1 ek. Shaoxing rizsbor (vagy száraz sherry), 1 ek. csilis babpaszta, 1 ek. sárgabab-paszta, 1 ek. erjesztett, sózott fekete bab összezúzva, 2 db újhagyma, 2 teáskanál szójaszósz, egy csipet cukor, só, őrölt fehérbors. Az uborkához: 1 gerezd fokhagyma összezúzva, 1 csipet porcukor, 1 ek. almaecet, 1 tk. csilis babpaszta, 1 tk. csiliolaj, 1 ek. pirított szezám­olaj, 4 db kis uborka hosszában félbevágva, 1 db friss csilipaprika kimagozva, apróra vágva.

Elkészítés: 700 ml vizet öntünk egy lábasba, belerakjuk a sertéshúst, 30 percig forraljuk, leszűrjük. A húst egy órára hűtőbe tesszük. A savanyított uborkához egy tálban összekeverjük a fokhagymát, a cukrot, az ecetet, a csilis babpasztát, a csili- és szezámolajat. Húsz percig hagyjuk a hűtőben pácolódni, majd hozzáadjuk a csilit. A húst félcentis szeletekre vágjuk. A felforrósított wokba öntsük bele a mogyoróolajat és a sertésszeleteket! Ahogy a hús elkezd megpirulni, öntsük rá a rizsbort (vagy száraz sherryt), és főzzük, míg a bőre enyhén ropogós lesz! Adagoljuk hozzá a csilis babpasztát, a sárgabab-pasztát és az erjesztett fekete babot. Egy percig pirítsuk! Adjuk hozzá a hagymát, 1 percig pirítsuk tovább! Öntsük mindkét szójaszószt és a cukrot a húsra, fűszerezzük, és tálaljuk az uborkával és rizzsel!

A lenyűgöző Ázsia
Vasárnap 11.00 Food Network

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.