Az vagy, amit olvasol

Egy új kutatás kimutatta, hogy azok, akik teljesen belevesznek egy könyvbe, önkéntelenül is hajlamosak átvenni kedvenc hősük szokásait, érzéseit, gondolatait.

"Amikor egy könyvbe merülve csaknem elveszíted a kapcsolatot a külvilággal, és egy kitalált figura bőrébe bújsz, ténylegesen megtörténhet, hogy átveszed hősöd szokásait és gondolatait" - idézi a Journal of Personality and Social Psychology című szaklapban közölt tanulmányt a Daily Mail.

Olvasóliget
olvasóliget

Geoff Kaufman, a Dartmouth Főiskola Tiltfactor Laboratóriumának kutatója, és szerzőtársa, Lisa Libby, az Ohio Állami Egyetem helyettes professzora hat különböző tesztet töltetett ki 500 önkéntessel.

A kutatás során kiderült, hogy az első személyű elbeszélések ideiglenesen átalakíthatják azt, ahogy az olvasó a világot, önmagát és egyéb társadalmi csoportokat látja. Kaufman és Libby egyik tanulmánya szerint azok, akik erősen azonosultak egy kitalált karakterrel, akinek akadályokat kellett legyőznie annak érdekében, hogy szavazhasson, sokkal nagyon eséllyel mentek el szavazni egy néhány nappal későbbi valódi választáson, mint azok, akik egy másik történetet olvastak.

Az is kiderült, hogy nem mindegy, hogy a hős bizonyos tulajdonságát, jellemzőjét mikor adják az olvasó tudtára. Összehasonlításképp 70 heteroszexuális férfi olvasót kértek meg, hogy olvassanak el egy történetet, mely egy homoszexuális egyetemistáról szól. Kiderült, hogy egész másképp ítélik meg a karaktert azok, akik már a történet legelején megtudják, a hős homoszexuális, mint azok, akik számára csak később derül ki nemi hovatartozása. 

"Azok, akik az elbeszélés későbbi részében tudták meg a dolgot, jelentősen kedvezőbb attitűdökkel viszonyultak a homoszexuálisokhoz mint azok, akik már a történet elején olvasták, hogy a hős homoszexuális. Előbbiek kevésbé támaszkodtak a homoszexuálisokkal kapcsolatos sztereotípiákra a karakter leírása során - kevésbé jellemezték nőiesnek, érzelmesnek, szemben a másik csoporttal. A környezetnek tehát nagy szerepe van" - olvasható a tanulmányban.

Az egyik kísérlet során az önkénteseknek egy tükrös fülkében kellett olvasnia, az eredmények szerint kevesebb olvasó azonosult hősével ilyen körülmények között

Kaufman az MSNBC-nek elmondta, szemben az olvasással, a filmnézés nem kívánja meg, hogy elköteleződjünk valamelyik karakter mellett. Ott a néző egyszerű szemlélő csupán, nem tudja beleélni magát a látottakba.

"Ha rá tudod venni az embereket, hogy megfelelő kapcsolatba kerüljenek a karakterekkel, valóban megismerhetik az ő horizontjaikat, olyan társadalmi csoportokkal kerülnek kapcsolatba, amelyekkel egyébként soha" - mondta Libby utalva arra, hogy a jelenség hatása meglehetősen erőteljes, ha nem tartós.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.