Az öt legjobb kávéhelyettesítő

Egy csésze illatos, gőzölgő kávé, ízlés szerint feketén, tejjel, habbal, mézzel vagy egy csöpp alkoholos turpissággal a jól induló nap vagy kellemes délután szimbóluma – mármint annak, aki szereti a kávét.

A kávét viszont nemcsak íze, hanem élénkítő hatása miatt is fogyasztjuk, néha átlépve az egészséges mértéket. Mai tudásunk szerint a kávé mégsem akkora mumus egészségügyi szempontból, mint korábban gondolták, de vannak, akik orvosi utasítás miatt nem fogyaszthatják, esetleg nem szeretik az ízét, vagy egyszerűen hatékonyabb vagy kíméletesebb „doppingszerre” vágynak. Nekik gyűjtöttünk össze öt kitűnő kávéhelyettesítőt.

Az igazi tea

Kávé-cserje Braziliában
Kávé-cserje Braziliában

A zöld és fekete tea ugyanannak a növénynek, a Camellia sinensisnek a leveleiből készül, a különbség a feldolgozás módjában keresendő. Az igazi teának a zöld teát tekintjük, a kínaiak szinte kizárólag ezt fogyasztják. Ezt a fekete teával ellentétben egyáltalán nem erjesztik, a sodort leveleket napon szárítják ki, majd megtörik. A növény így minimális oxidációnak van kitéve, melynek köszönhetően az értékes tápanyagok megmaradnak benne. A fekete tea ezzel ellentétben egy bomlási folyamat eredménye. Az erjedés megakadályozása azért fontos, mert a tea így őrzi meg valódi aromáját és antioxidáns hatású anyagait, melyek több krónikus betegség (bizonyos rákfajták, szív és érrendszeri megbetegedések) megelőzésében is szerepet játszanak. Jótékony hatását csak cukor nélkül tudja kifejteni, cukorral együtt ugyanis savasítja a szervezetet, ezért ajánlott mindenféle ízesítés nélkül fogyasztani.

A zöld teának magasabb a koffeintartalma, mint a fekete teának vagy a kávénak, utóbbival szemben nagy előnye továbbá, hogy a zöld teában található koffein nem a gyomorban szívódik fel lökésszerűen, hanem jóval egyenletesebben, a bélfalon keresztül. Így élénkítő hatása tovább tart, és az energialöketet nem követi gyors zuhanás. A zöld tea a koffein mellett tartalmaz még többek közt értékes ásványi anyagokat (alumínium és réz), vitaminokat (C, B2, D, K), illóanyagokat és gyulladásgátló, antioxidáns hatású polifenolokat.

Francia vizsgálatok igazolták, hogy napi háromszor egy csésze zöld tea rendszeres fogyasztásával, melyet a főétkezések után kell elkortyolgatni, hatásosan felvehető a harc az elhízással, és havi egy-két kilogramm súlycsökkenés érhető el.

Fűszeres „mindenrejó” a konyhakertből

A konyhakertből és a fűszerespolcról jól ismert rozmaringot alaposan alábecsülnénk, ha pusztán ételízesítőként használnánk. A rozmaring sokoldalú gyógynövény, mely serkenti a keringést és az idegrendszert, fokozza a véráramlást az agyban, erősíti a memóriát és a koncentrációt. Remek kávépótló, hatását rendszeres fogyasztás mellett hosszú távon fejti ki. Használják még menstruációs és változókori panaszok enyhítésére, fejfájás csillapítására és az emésztés javítására is. Várandós nőknek, szoptató anyáknak nem ajánlott a fogyasztása!

Egy csészényi hűs fuvallat

Nyomott hangulat, tompaság esetén, különösen nyáron, igazi felfrissülést hoz egy csésze borsmentatea. Főleg emésztési problémákra (ideges gyomorgörcs, gyomorhurut, epeműködés zavarai, hányás, felfújódás, étvágytalanság) és meghűléses, influenzás panaszokra szokták ajánlani, de általános fájdalomcsillapításra és húgyúti fertőzésekre is érdemes kipróbálni.

Aki túl erősnek érzi, az keverheti kamillával, vagy fogyaszthat helyette fodormentát. Üdítőitalként is remekül megállja a helyét, de hosszabb ideig, nagyobb mennyiségben nem ajánlott a fogyasztása, mert látási zavarokat okozhat.

Az őserdő hőse

A Dél-Amerikában honos gyógynövényt, a guaranát az őslakosok évszázadok óta fogyasztják fájdalomcsillapító és a szellemre és testre egyaránt ható tulajdonságai miatt. Hatása hasonló a kávééhoz, de a guarana jóval tovább, 6-8 órán át frissen tart, és nincs ismert káros mellékhatása. A benne található koffeinnek és származékainak köszönhetően viszont nagy mennyiségben fogyasztva ugyanolyan tüneteket (szapora szívverés, fokozott izzadás, remegés, émelygés, hányinger, fejfájás) okoz, mint a túladagolt kávé.

A guarana fogyasztása ajánlott sportolóknak és fogyni vágyóknak is, mert fokozza a fizikai teljesítőképességet, normális szintre csökkenti az étvágyat, emellett zsírégető hatása is van.

Majdnem kávé

A gabonakávé vitathatatlan előnye, hogy bár nincs olyan sok pozitív tulajdonsága, mint a fent felsorolt teáknak, mégis visszaad valamit a kávézás élményéből, annak káros mellékhatásai nélkül. A gabonakávé, mely árpából, rozsból és cikóriából készül, nem emeli meg a vérnyomást, nem savasítja el a szervezetet (a hozzáadott cukor viszont igen), nem károsítja a fogzománcot, koffeinérzékenyek és gyerekek is fogyaszthatják. Íze hasonló a kávéhoz, elkészítési módja megegyezik az instant kávééval.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.