Az elmúlt ötven év legnagyobb vulkánkitörése Izlandon - veszélyben az európai légtér

Részleges légtérzárat hirdettek Grönland felett. A Dániához tartozó autonóm terület fölött az újabb izlandi vulkánkitörés hamuja okozott zavart. Izland után Dánia a második ország, amely a Grímsvötn tűzhányó kitörése miatt lezárta a légtér egy részét.

Az európai légügyi hatóságok folyamatosan vizsgálják, hogy a vulkánból felszálló hamufelhő merre halad, és okozhat-e zavart a légi közlekedésben. Szakértők szerint a hamu kedden elérheti Skóciát, majd az azt követő két napban szétterjedhet Nagy-Britannia és Franciaország felett, és akár Spanyolországig is eljuthat.

Erősebb a tavalyinál

Smoke rise from the Grimsvotn volcano, under the Vatnajokull glacier in southeast Iceland May 21, 2011.  Ash from a massive plume of smoke from an eruption of Iceland's most active volcano could spread south to parts of Europe next week, but experts
REFILE TO ADD RESTRICTION AND EXTRA CREDIT INFO Smoke rise from the Grimsvotn volcano, under the Vatnajokull glacier in southeast Iceland May 21, 2011. Ash from a massive plume of smoke from an eruption of Iceland's most active volcano could spread south to parts of Europe next week, but experts on Sunday still hoped the impact on air travel would be limited. The eruption at Grimsvotn has so far hit only Iceland, which closed its international airspace. A thick cloud of ash blocked out the daylight at towns and villages at the foot of the glacier where the volcano lies and covered cars and buildings. Picture taken May 21, 2011. REUTERS/Jon Gustafsson/Helicopter.is (ICELAND - Tags: ENVIRONMENT DISASTER IMAGES OF THE DAY) ICELAND OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN ICELAND

A legnagyobb izlandi jégmező alatt fekvő Grímsvötn tűzhányó, ami Izland legaktívabb vulkánja, szombat este lépett működésbe. Egy éve egy szintén izlandi vulkán, az Eyjafjöll kitörése okozott problémát, egy hónapra bénította meg az európai légi forgalmat.

Az izlandi meteorológiai szolgálat egyik geofizikusa vasárnap úgy nyilatkozott: a mostani erősebbnek tűnik a tavalyi vulkánkitörésnél, ám várhatóan mégsem fogja komolyan érinteni a nemzetközi légi közlekedést a Grímsvötn tűzhányó aktivitása.

Száz éve nem volt hasonló

A Grimsvötn jelenlegi kitörése az elmúlt ötven év legnagyobb vulkánkitörése Izlandon, a Grimsvötn történetében pedig száz éve nem volt ekkora kitörés - figyelmeztetnek a tűzhányó blog szerzői. A radarképek alapján ugyanis a kitörési felhő 17-20 km magasra emelkedett, ami meglehetősen magasnak számít, ez azt jelenti, hogy a sztratoszférába is bejutott a vulkáni hamu. A magas hamufelhő oszlop azt jelenti, hogy hihetetlen nagy intenzitású volt a kitörés, azaz hatalmas tömegű vulkáni anyag hagyta el a kürtőt. A Grimsvötn az Eyjafjalljökull anyagkibocsátásának több mint százszorosát pöfékeli. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.