Az igazságos főnökök hamarabb kiégnek

A pszichológusok szerint a keménykezű főnökök sokkal jobban illenek a vállalatok élére, mint azok, akik megpróbálnak mindig igazságosak lenni az alkalmazottaikkal.

A mostani tanulmány szerint az egyenlő bánásmód akkora terhet ró ugyanis a főnökökre, hogy idő előtt kiégnek, és még a lopásra és csalásra is hajlamosabbak lesznek – írja a Medipress.

A Journal of Applied Psychology cikke szerint az igazságosság és az egyenlőség folyamatos szem előtt tartása rendkívül fárasztó lehet a vezetők számára. A Michigan Állami Egyetem tudósai összesen 82 vezető életét kísérték figyelemmel heteken keresztül, miközben folyamatosan adatokat gyűjtöttek érzelmi állapotukról és munkahelyi hatékonyságukról.

Ez idő alatt mindegyik főnök életében volt több olyan alkalom, amikor az egyenlő bánásmóddal kapcsolatos munkahelyi problémával kellett foglalkoznia - mondjuk egy olyan alkalmazott esetével, aki nem kapta meg az elvárt előléptetést.

A legtöbb főnök ezeket az eseteket mentálisan megterhelőnek érezte, mivel a vezetőknek így a saját értékítéletük elé kellett helyezniük az egyenlő bánásmód elvét, még akkor is, ha ez ellent mondott a józan észnek.

A mentálisan leterhelt főnökök aztán hajlamosabbak voltak hibákat véteni a nap során, és az esetek növelték a deviáns viselkedésre, például lopásra való hajlamukat is.

"Az egyenlő bánásmód felügyelete mentálisan és érzelmileg is leterheli a vezetőket - nyilatkozta Russell Johnson professzor, a kutatás vezetője - A mentálisan kimerült főnökök pedig nagyobb eséllyel vétenek hibákat, és sokkal nehezebben uralják a deviáns vagy kontraproduktív érzelmi impulzusaikat."

"Számtalan korábbi kutatás bizonyította, hogy a mentálisan kimerült vezetők hajlamosabbak a lopásra és a csalásra."

"Az egyenlő bánásmód természetesen fontos, de csak abban az esetben, ha a főnök nem tesz meg mindent azért, akár erején felül is, hogy mindenkinek a kedvére tegyen. A mindenki kedvét kereső főnökök ugyanis egy idő után szükségszerűen kisebb-nagyobb mértékű kiégést fognak tapasztalni."

"A legjobb, ha az állandó stresszben élő vezetők megpróbálnak eleget aludni, egészségesen étkezni, és a munka végeztével maguk után hagyni a munkahelyi gondokat."

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.