galéria megtekintése

Az ellenség ízei

0 komment


Veres Dóra

Két amerikai művész bizonyos nemzetiségek konyháit hiába kereste Pittsburghben és a környező városokban, mindenhol a szokásos éttermekbe botlottak: olasz, francia vagy kínai étkezde bőven akadt a környéken. Ez adta az ötletet, hogy olyan éttermet nyissanak, amely teljesen egyedülálló, amelyhez fogható ízvilágot egyetlen másik hely sem kínál. Így született meg 2010-ben a Conflict Kitchen, melyben kizárólag olyan nemzetek ételeit árulják, amelyekkel feszült az Egyesült Államok kapcsolata.

– Négy-öthavonta cseréljük a menüt, attól függően, milyen a politikai helyzet – mondta lapunknak Jon Rubin, a hely egyik alapítója, a Carnegie Mellon Egyetem művészeti professzora, aki egyik korábbi diákjával, Dawn Weleskivel nyitotta meg az éttermet.

Minden konyhaváltáskor változik a hely kialakítása és a csomagolás is
Minden konyhaváltáskor változik a hely kialakítása és a csomagolás is

Az elmúlt négy év során kínáltak már iráni, venezuelai, kubai és észak-koreai különlegességeket, jelenleg pedig épp Afganisztán van terítéken.

 

Nem kell mélyen a zsebükbe nyúlniuk a vásárlóknak, az egytálételek ára hat-hét dollár (vagyis 1300-1500 forint) között mozog, az előételekért három-négy dollárt kérnek, a muraba névre hallgató afgán desszert három, míg a Sharbat-e Rayhan nevű, citromos, rózsavizes, bazsalikomos üdítő két dollárba kerül.

– Kubában és Koreában is eltöltöttünk néhány hetet, utóbbi országban egyébként észak-koreai disszidensek segítettek megtervezni a menüt. Ha nem utazunk, általában Amerikában élő bevándorlókkal dolgozunk együtt – mondja Rubin. Az alkotópáros májusban Palesztinába utazik, néhány hónap múlva tehát a pittsburghi ínyencek a közel-keleti ország nevezetességeit is megízlelhetik.

A gasztronómia mellett az üzletvezetők nagy hangsúlyt fektetnek a dizájnra is. Minden konyhaváltáskor változik a hely

Az ételeknél talán csak a hely atmoszférája különlegesebb
Az ételeknél talán csak a hely atmoszférája különlegesebb

kialakítása és a csomagolás is. "A legtöbb amerikai, akivel találkoztam, azt hiszi, az irániak mogorva, agresszív, erőszakos terroristák, iszlamisták és civilizálatlanok" – állt például az iráni ételek egyik csomagolópapírján, melyen az adott nemzetet képviselő néhány személy megjegyzése állt.

A kubai ételek csomagolására Fidel és Raúl Castróval készült interjút is nyomtattak, az Afganisztánnal foglalkozó hónapok során pedig a papíron az afgán nők helyzetéről, jogairól olvashattak a vásárlók.

A két művész célja, hogy felkeltsék az emberek figyelmét, hogy beszélgetést, vitát kezdeményezzenek, épp ezért rendszeresen szerveznek témaesteket a konfliktuskonyha köré: az egyik ilyen közben például Skype-olni lehetett néhány Teheránban élő iránival. E mellett kiállításokkal, előadásokkal és egyéb művészi projektekkel is összekötik a kulináris élvezeteket.

A hely tulajdonosainak és Robert Sayre séfnek észak-koreai disszidensek segítettek megtervezni a menüt
A hely tulajdonosainak és Robert Sayre séfnek észak-koreai disszidensek segítettek megtervezni a menüt

– Nemhogy egyszerűsíteni, hanem inkább bonyolítani szeretnénk azt a képet, amit az emberek egy-egy országról gondolnak – mondta Rubin, akinek egyébként nem ez az első üzlete, a Conflict Kitchen melletti Waffel-bárt 2008-ban nyitotta meg. Az sem szokványos hely, az édesség elfogyasztását ugyanis élő talk show-ként közvetítették a neten, azonban két évvel ezelőtt úgy döntöttek, lehúzzák a rolót.

Négy-öthavonta cserélik a menüt, attól függően, milyen a politikai helyzet
Négy-öthavonta cserélik a menüt, attól függően, milyen a politikai helyzet

– A Waffelt árusító üzletünkben a színpadra csábítottuk a vásárlókat. A Conflict Kitchenben pedig azt szeretnénk elérni, hogy megnyíljanak, és idegenekkel vitassák meg nézeteiket – mondta a Los Angeles Times riporterének adott korábbi interjújában a professzor.

Véleménye szerint a Waffel üzlet érdekes művészeti projekt volt, mely során feltárult az emberi természet, a Conflict Kitchen pedig szintén hasonlóan működik.

Utóbbi egyébként nagy sikernek örvend a tengerentúlon, özönlenek a vendégek, ennek ellenére Rubin és Weleski nem tervezi a közeljövőben újabb üzlet nyitását.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.