Brutális hatása lesz a kaliforniai gázszivárgásnak

Majdnem 100 000 tonna metángáz szivárgott el Los Angeles közelében és jutott a légkörbe. Ezzel olyan károsodást keletkezett a környezetben, mint amit félmillió autó okozott volna egy év alatt.

Szakértők szerint a szivárgás nagyobb hatással lesz a globális felmelegedésre, mint 2010-ben a Mexikói-öbölben történt olajkatasztrófa - írja a BBC.

Először október 23-án észlelték, hogy a 115 kút egyike szivárog. A kutak egy földalatti természetes gázlelőhellyel vannak összeköttetésben, amely az Egyesült Államok ötödik legnagyobb gázmezője.

Korábban hét sikertelen kísérletet tett a tulajdonos Dél-kaliforniai Gáztársaság (Southern California Gas Company - SoCalGas) arra, hogy lezárják a szivárgó metánt és etánt.

Az elszökő gáz miatt Kalifornia kormányzója, Jerry Brown szükségállapotot hirdetett a térségben és több, mint 11 ezer közelben lakót evakuáltak.

Minden nap akkora mennyiség távozott a levegőbe, ami képes lett volna megtölteni egy futballstadionnyi légömböt. A szivárgás eredményeként megduplázódott az egész körzet metánkibocsátása.

A szivárgást február 18-án véglegesen lezárták. Addigra majdnem 100 000 tonna metán szökött el.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.