Átverte az Iszlám Államot három csecsen lány

Nagyon veszélyes játékot űzött az a három csecsen lány, akik az Iszlám Állam pénzén akartak nyaralni. A lányok pénzt kértek a toborzótól, ígérve, hogy Szíriába mennek, de a több ezer dollárnyi útipénzt megtartották maguknak.

A lányok ellen csalás miatt a helyi rendőrség is nyomoz. Mint kiderült, a csecsen fiatalok hagyták, hogy az Iszlám Állam egyik toborzója megkörnyékezze őket az interneten, hamis képekkel és színlelt lelkesedéssel a bizalmába férkőztek, majd kérték, küldjenek nekik pénzt a szíriai útra.

A lányok, akik a nyaralásukra szerettek volna pénzt gyűjteni, összesen 3300 dollárt (több mint 900 ezer forintot) kaptak a terrorszervezettől a bankszámláikra. Miután a pénz megérkezett, a számlákat zárolták és megszakítottak minden kapcsolatot az Iszlám Állammal. Egyiküknek sem állt szándékéban elhagyni az országot, bár az egyik lány a rendőrségen azt vallotta: elgondolkodott rajta.

„Nem emlékszem, hogy lenne ilyen esetre precedens Csecsenföldön, de lehet, ez csak azért van, mert senki nem ásott elég mélyre" – nyilatkozta Valerij Zolotariov rendőrségi szóvivő és hozzátette: „Akárhogy is, nem javaslom senkinek, hogy veszélyes bűnözőkkel kommunikáljon, különösen ne gyors pénzszerzés reményében."

Amit a lányok csináltak (teljesen illegálisan), az nem példa nélküli – írja a Yahoo. Az utóbbi időkben több olyan esetre is fény derült, amikor férfiak csaltak ki az IS-től pénzt azzal, hogy hamis profilt hoznak létre a közösségi médiában és nőnek tettetik magukat.

Az Iszlám Állam egyébként főleg muszlim többségű térségekben próbálkozik, mint amilyen Csecsenföld is, Észak-Amerikában és Európában pedig elsősorban olyan embereket keresnek, akik hajlandóak terrorcselekményeket végrehajtani saját lakóhelyükön. A nőket feleségnek akarják, ezért próbálják rávenni őket az utazásra. Ha a lányok megérkeznek, férjhez adják őket a harcosokhoz, és aki nem az ő szabályiak szerint játszik, az könnyen válhat szexuális erőszak áldozatává.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.