Atomriadó volt egy szász kisvárosban

Három gombaszedő egy piros műanyag vödörben urán-dioxid pelletet talált szerda délután a szászországi Eibenstock közelében az erdőben.

A közönséges vödröt egy régi uránércbánya közelében találták a szabadban. A benne lévő, egy centiméteres átmérőjű urán-dioxid pelletet az atomreaktorok fűtőelemeinél használják. A 28-29 éves gombagyűjtők észrevették, hogy a vödör mellett van egy sérült ólomkapszula is, melyen az urán felirat áll, ezért a leletet előbb elvitték az erdészházba, onnan pedig a háromfős csapat, immár az erdészekkel kiegészülve a helyi kapitányságra hajtott.

A kapitányságon lévő ügyeletes tiszt, meglátva a vödör tartalmát, azonnal elrendelte az atomriadót. Mivel a helyi tűzoltóságnak nem volt sem eszköze, sem szakembere a probléma kezeléséhez, értesítették az érchegységi katasztrófavédelem veszélyes anyagokat kezelő és szállító egységét, akik hatvan munkatárssal azonnal a helyszínre indultak.

Amíg a szakemberek megérkeztek, a kapitányságot a rendőrség széles körben elkerítette, a tűzoltóság pedig fertőtleníteni kezdte a területet.

Bár a Geiger számláló végül igen gyenge sugárzást mutatott ki, mindazokat, akik érintkeztek a pellettel (a gombaszedőket, az erdészeket, a rendőröket és a tűzoltókat) detoxikálóba vitték. A veszélyes anyag kezelésére egy erre specializálódott vállalat már megbízást kapott – írja a Bild.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.