galéria megtekintése

Annyit mondott, Hello, és megőrült a világ

1 komment


Pap Nikoletta
NOL

Adele utolsó albuma, a 21 majdnem négy évvel ezelőtt jelent meg. Ilyen hosszú kihagyás után nem sok előadó reménykedhet abban, hogy rendületlen sikerrel folytathatja karrierjét. Adele-nek viszont elég volt egy 30 másodperces televíziós hirdetés, melyben minden előzetes bejelentés vagy kommentár nélkül egy rövid részlet felcsendült új dalából, és másnap az egész világon címlapon hozták a nagy visszatérést a napilapok.

A Hello című dal és annak videoklipje hivatalosan múlt hét pénteken debütált, egy héttel az után, hogy a brit X Factor reklámszünetében bejátszottak egy kis részletet.

A dal azonnal fergeteges siker lett. Egyetlen nap alatt 27,7 millióan tekintették meg a YouTube-on, a Vevo csatornáján. Ezzel a brit énekesnő minden korábbi rekordot megdöntött, még a Star Wars 7 trailerének sikerét is túlszárnyalta. Az első két napban óránként kétmillióan kattintottak rá a videómegosztón.

 

Csütörtök délutánig a hivatalos klipet már több mint 130 milliószor látták, és egyre több a feliratos, rajongói változat, a reprodukció, videoblogban elmondott vélemény, és persze a vicces kedvűeket is megihlette a dal...

A dalt teljes terjedelmében a brit Radio 1-en játszották le múlt pénteken. Ezt követően megdőlt egy újabb rekord is, 24 óra alatt 200 ezren kérték le a szám címét és előadóját a Shazam mobiltelefonos applikáció segítségével. A Shazam egy olyan program, mely képes felismerni zeneszámokat egy részlet alapján is. Ehhez csak a készülék saját mikrofonját kell a hang irányába fordítani, és a program beazonosítja az internetes adatbázisban.

A BBC szerint ez a rekord vagy azt jelenti, hogy a lemezkiadó vélekedésével ellentétben ilyen sokan nem ismerték fel Adele hangját, vagy azt – és ez tűnik valószínűbbnek –, hogy ilyen sokan akarták azonnal letölteni.

Erre azonban még várnia kell a rajongóknak, a tervek szerint ugyanis a Hellót tartalmazó új album, a 25 a tervek szerint november 20-án jelenik majd meg.

Huszonöt év eredménye

„Amikor 7 éves voltam, 8 szerettem volna lenni. Amikor 8 lettem, a 12-re vágytam. Amikor átléptem a 12-t, azt vártam, hogy 18 legyek. Aztán abbahagytam, és nem vártam többé, hogy idősebb legyek" – írja az énekesnő saját weboldalán.

A most 27 éves Oscar-díjas és Golden Globe-díjas, nyolcszoros Grammy-díjas angol énekesnőt a saját élete inspirálta a dalanyag összeállítása közben. Mint írja, jellemző módon, amikor kamasz volt, alig várta, hogy véget érjenek azok a zűrös évek, de a 25. éve fordulópont volt a számára. Úgy emlékszik magára, mint aki mindig más akart lenni, mindig máshol akart lenni, siettette a dolgokat, és ezzel sok jót elmulasztott. Most szeretne visszamenni az időben, de már csak a számvetés maradt, mielőtt élete egy új szakaszába lépne.

„A 25 arról szól, hogy kivé váltam, anélkül, hogy észrevettem volna. Sajnálom, hogy ilyen sokáig tartott, de tudjátok, zajlik az élet" – zárja sorait az énekesnő, aki bár azt mondja, lezárta a szakításokat megsirató zenei korszakát, a Hellóval mégis mindjárt egy elmúlt kapcsolat (a szó több értelmében) fekete-fehér emlékeit idézi fel.

A klip a csupán 26 éves, többszörösen kitüntetett kanadai színész és rendező, Xavier Dolan munkáját dicséri. A „csodagyereknek" is tartott Dolan szokatlan módon a szélesvásznú mozikhoz használt IMAX-kamerákat is bevetett. Erről a Vogue magazinnak adott interjújában azt mondta, a videoklip végén látható hulló faleveles jelenetnek akart igazi mélységet és részletgazdagságot adni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.