galéria megtekintése

Angelina Jolie-hatás: még mindig sokan követik a színésznőt

1 komment

NOL

Az Oscar-díjas színésznő tavaly februárban végeztetett dupla masztektómiát, vagyis melleltávolító-műtétet, ugyanis egy rutinvizsgálat során kiderült, hordozza azt a gént, ami nagyban növeli a mellrák és a petefészekrák kialakulásának kockázatát. Döntése hatására egyre több nő vállalja a beavatkozást, hogy így kerülje el a rettegett kórt.

A most 38 éves színésznő azután döntött az operáció mellett, hogy egy rutinvizsgálat során megtalálták nála azt a BRCA1 nevű gént, ami miatt 87% esélye van a mellrák és 50% a petefészekrák kialakulására. Jolie édesanyja, Marcheline Bertrand 56 éves korában mellrák miatt hunyt el, és több mint egy évtizeden át harcolt a betegséggel.

Jolie egy személyes hangvételű nyilatkozatot adott ki, amiben indokolta a radikális lépést. "Úgy döntöttem, hogy megelőzésként annyira minimalizálom a kockázatot, amennyire csak lehet, és a kettős masztektómia mellett döntöttem. A melleimmel kezdtem, mert a mellrák kialakulásának esélye nagyobb volt, mint a petefészeké, és az operáció is bonyolultabb" – írta és hozzátette, párja, Brad Pitt mindenben mellette állt a nehéz időszak alatt.

Az első beavatkozásra február 2-án került sor, majd 16-án következett a nyolcórás operáció, mely során eltávolították a melleit, a gyógyulási folyamat után áprilisban pedig helyreállító műtétet végeztek rajta és implantátumokat kapott.

 

A színésznő az Entertainment Weekly-nek nemrég elmondta, nagyon boldog, hogy a műtét mellett döntött és azt is elárulta, a közeljövőben újabb műtétet végeznek rajta. A BBC által idézett interjúból nem derült ki pontosan, milyen beavatkozás vár a színésznőre, de a korábbi információk szerint ovariektómiát, vagyis petefészek-eltávolítást fognak végezni Jolie orvosai.

Jolie döntése óriási vitát robbantott ki, civilek és szakember pro és kontra érveket sorakoztattak fel. Az azonban már alig fél évvel az eset után látszott, a korábbinál jóval több nő érdeklődik a megelőző masztektómia mellett.

Angelina Jolie döntése lavinát indított el. Morris Mac Matzen / Reuters

Dr. Huma Rana, a brooklyni Center for Cancer Genetics and Prevention - rákbetegségekkel és megelőzésükkel foglalkozó orvosi központ - genetikusa szerint jóval több nő keresi fel őket tavaly május óta, hogy genetikai vizsgálatokat végeztessenek magukon, köztük olyanok is, akiknél nem egyenes ági családtagnál, hanem mondjuk távoli unokatestvérnél fordult elő mellrák.

Dr. Rana elmondta, a tesztek során néha nemcsak a mellrák kockázatát növelő gén (BRCA1 vagy BRCA2) jelenlétére bukkannak, több ízben találtak más típusú rákos megbetegedésekre, például vastagbéldaganatra utaló génjelenlétet pácienseknél. Ezek a tesztek amúgy nem olcsók, nagyjából 3000 dollárba (több mint 600 ezer forintba) kerülnek, és az amerikai társadalombiztosítás sem fedezi őket.

A Manchester Egyetem rákgenetikával foglalkozó szakembere, Dr. Gareth Evans szerint amióta a színésznő nyilvánosságra hozta kockázatcsökkenő műtétjét, azóta megduplázódott a melleltávolító-műtétet végeztető nők száma azok körében, akiket még nem is diagnosztizáltak mellrákkal – írja a Daily Mail.

A professzor által publikált tanulmány szerint Nagy-Britanniában csak az idén nagyjából 800 ilyen típusú beavatkozást végeztek. Dr. Evans elmondta, a színésznő döntése és annak bátor felvállalása valószínűleg nők százainak az életét mentette meg a szigetországban.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.