Hétéves kisgyerek a grazi ámokfutás áldozatai között

Szombaton délután negyed egykor egy ámokfutó a kocsijával a tömegbe hajtott Graz belvárosában. Három ember meghalt, 34-en megsérültek. Egy nő, egy férfi és egy hétéves kisfiú vesztette életét. Az ámokfutó egy 26 éves bosnyák származású férfi.

Ámokfutó hajtott a tömegbe szombaton Grazban, az osztrák város központjában, három embert ölve és 34-et sebesítve meg – írja az oe24.at. A hírportál közlése szerint a férfi egy Jeep Cherokee szabadidőkocsival gázolt, majd miután belerohant egy üzletbe, kiszállt, késsel kezdett hadonászni és többeket is megsebesített. Utána visszaszállt, és továbbhajtott a belvárosban, mielőtt letartóztatták volna. A három halálos áldozat egyike egy nő, a másik férfi, a harmadik egy hétéves kisfiú. A 34 sérült közül hatnak az állapota válságos.

A hatósági forrásokra hivatkozó APA osztrák hírügynökség szerint az ámokfutás a Zweiglgassén kezdődött, ahol az első halálos áldozatát szedte. A Grazbachgassén a férfi kiszállt a kocsijából, és késsel támadott az arra járókra, majd kocsiba vágta magát és továbbhajtott, száguldás közben két kerékpárost gázolva el. Egyre nagyobb sebességgel ment, a két másik halálos áldozatát már a Herrengassén ütötte el, aztán befordult a főtérre és a Scmiedgasséra, ahol az ottani rendőrőrs előtt aztán ellenkezés nélkül megadta magát.

Graz belvárosát az incidens nyomán lezárták. Az ámokfutó egy bosnyák származású 26 éves osztrák férfi, aki nem tanúsított ellenállást, amikor letartóztatták. Indítékról egyelőre semmit nem tudni, a rendőrség erről eddig csak annyit közölt, nem fanatizmus áll az ámokfutás hátterében.

Az ámokfutásnak kis híján áldozata lett Siegfried Nagl polgármester is, aki motorral járt a környéken az ámokfutás idején, és a visszapillantójából látta, mi történik. „Szándékosan hajtott a tömegbe. Csak azért úsztam meg, mert motoron ültem. Láttam, ahogy áthajt egy nőn” – nyilatkozta könnyeivel küszködve a politikus.

Szemtanúk szerint az ámokfutó 100 kilométer per órás sebességgel söpört végig a Herrengassén a főtér felé. Amikor felhajtott a járdára, az útjába eső kávézók vendégei közül többeket és székeket is magával sodort, az emberek kiáltozva, pánikban menekültek előle. Egy szemtanú az oe24.at-nak azt mondta, először azt hitte, lövöldözést és autós üldözést lát. Az ámokfutás utáni pillanatokban a Herrengasse járdáján tucatnyi ájult ember hevert. Hatvan mentőautót és négy mentőhelikoptert vezényeltek ki a helyszínre. amelyek folyamatosan szállítják kórházba a sérülteket. Graz belvárosában most szünetel a tömegközlekedés.

Nagl az incidensről szóló délutáni sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az ámokfutó sofőr, két gyermeke van, erőszakos viselkedése miatt pedig május 28-án pedig kilakoltatták a lakásából. Ámokfutása mindössze öt percig tartott. Az áldozatait találomra választotta ki, egyiküket sem ismerhette. Josef Klamminger tartományi rendőrfőnök közlése szerint az ámokfutót pszichiátriai vizsgálatnak fogják alávetni.

Szombat délelőtt Graz belvárosában hagyományosan rengeteg turista és városlakó járja az utcákat. A hvg.hu egy olvasójára hivatkozva írja, hogy a hatóságok hangosbemondókon keresztül nyugtatták a tömeget.

Graz mély gyászba borult az ámokfutás után. A lezárt területet védő kordonok tövében egyre gyűlnek a mécsesek és a virágok, és folyamatosan érkeznek a politikusi részvétnyilvánítások is. Heinz Fischer államfő mély megdöbbenésének adott hangot egy Hermann Schützenhofernek, stájerországi kormányzónak írt levelében, amelyben őrületnek nevezte, ami történt, Johanna Mikl-Leitner belügyminiszter pedig megrázó cselekedetként aposztrofálta a történteket. Nagl bejelentése szerint a városban minden hivatalos rendezvényt lemondtak. A házakra egymás után tűzik ki a fekete zászlókat. Ez Graz legszomorúbb napja – nyilatkozta a polgármester.

Spielberg, a vasárnapi Forma–1-es Osztrák Nagydíj helyszíne mindössze 73 kilométerre fekszik Graztól.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.