Amnéziássá tesznek az okos kütyük

Az okostelefon riasztója ébreszt reggel, a telefon jelez, ha programunk van, egyetlen kattintás beleolvasni az elektronikus postaládában várakozó levelekbe, gyorsan átfutni az ismerősök megosztásait a közösségi oldalon, és szemezgetni a napi hírözönből. Rengeteg időt töltünk az interneten böngészéssel, a sok olvasásnak azonban nem sok eredménye, azaz emléke marad. Információtól hemzsegő mindennapjainkban az okos kütyük segítenek eligazodni, csakhogy el is butítanak.

Ön hány telefonszámot tud fejből? Megjegyzi a programjait, vagy inkább följegyzi őket a telefonjába? A bevásárlólista hány tételére tud visszaemlékezni? Ha valami nem jut eszébe, szokta ellenőrizni a Google segítségével? Megnyugtatja a tudat, hogy bármikor szinte bármilyen információt meg tud keresni az interneten a telefonja segítségével? – kérdezik a Nyelv és Tudomány honlapon megjelent cikkben.

A házastárs telefonszáma az emberek felének nem megy fejből
A házastárs telefonszáma az emberek felének nem megy fejből
Stringer / Reuters

A többség minden bizonnyal nemmel felel magában, és nem csak magában, ugyanis – mint arról a The Telegraph alapján a nyest.hu beszámolt – egy brit felmérés adatai szerint a megkérdezett felnőttek majdnem fele képtelen fejből felidézni a házastársa telefonszámát, és 71 százalékuk nem tudja a saját gyereke számát sem. A megkérdezett 16–24 éves fiatalok több mint fele pedig úgy gondolja, hogy az okostelefonja gyakorlatilag bármire használható, és minden fontos információ megtudható a segítségével.

Magyarországon egyelőre nem tudni hasonló kutatásról, de ha lenne ilyen, az minden valószínűség szerint hasonló eredménnyel zárulna. A jelenség ugyanis világszintű: egyre inkább a Google-re és az okostelefonunkra hagyatkozunk, ettől romlik a memóriánk, nem mellesleg ez a fajta kényelem „digitális amnéziához" vezet.

„Nagyon fontos lenne megértenünk a memóriánkra tett hosszú távú hatásait ennek [annak, hogy az okostelefonokra hagyatkozunk az információk tárolásában], és fel kell készülnünk arra, hogy megvédjük a memóriánkat" – mondta el David Emm, a kutatás egyik résztvevője. Dr. Kathryn Mills, a UCL kognitív idegtudománnyal foglalkozó szakértője szerint a kütyük, amelyekben olyannyira bízunk, lassan átveszik a memóriánk bizonyos korábbi feladatait - írja a nyest.hu.

A digitális eszközök használatának rovására írt következmény, hogy a figyelemösszpontosítás ideje a 2000-ben mért 12 másodpercről mára 8 másodpercre csökkent.

(Ha ezt a közepesen hosszú írást végig tudta olvasni, akkor máris remek eredménnyel esett túl egy nem tudományos és nem hivatalos teszten.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.