Amerikai bevándorló a pesti galambok réme

Oszi, a Harris-ölyv űzi el a galambokat a Kristóf téri Anna Café „megbízásából" Budapesten a Váci utca környékéről ­– írta meg több portál is tegnap.

Járőrözés
Járőrözés
Kovács Tamás / MTI

A Texastól és Kaliforniától Dél-Amerikáig őshonos, gyakran kaktuszok tetején fészkelő Harris-ölyv (vörösszárnyú ölyv) népszerű madár solymász körökben, mert a méretéhez képest igen erős és unikumként képes, sőt szeret is falkában vadászni. Magyarországon engedéllyel tartható, de nem szabad vadászni vele – írja a 444.

A sólyom, a héja és az ölyv kedvelt vadászmadarak, újabban galambriasztáshoz is bevetik őket. A Váci utcai munkát Kisteleki Gergely solymász és természetvédő, a Hortobágyi Madárkórház Alapítvány és a Székesfehérvári Vadmadárkórház pesti állatmenhelyének vezetője kapta meg. A taximagazin.hu azt írja, hogy míg Magyarországon Kisteleki Gergelyen kívül egy társa űzi ezt a szakmát a Ferihegyi Repülőtéren, addig a világ több nagyvárosában elterjedt gyakorlat a ragadozó madárral történő galambriasztás.

Ezek az idomított madarak egyébként nem vadásznak a galambokra, csak jelenlétükkel gondoskodnak róla, hogy a galambok egy időre eltűnjenek a környékről. A galamboktól való megszabadulásnak ez az egyik leghumánusabb módja, ám mivel a szemtelen városi piszkítók hamar visszatérnek, csak akkor van értelme, ha a bérmadár rendszeresen járőrözik.

Ölyvek űzik el a galambokat a Váci utcából
Ölyvek űzik el a galambokat a Váci utcából
Kovács Tamás / MTI

Az MTI által a helyszínen készített képek közül kiszúrtuk azt, amin az ölyv mintha egy dolmányos varjúval hadakoznak. A témában megjelent cikkek szerint a vadászmadár nem jelent veszélyt a galambokra, de kíváncsiak lettük rá, hogy mi a helyzet a varjakkal?

– Dolmányos varjúra lehet – akár vadászmadárral is – vadászni, a Váci utca viszont alapesetben nem vadászterület – nyilatkozta lapunknak az általa még nem ismert esetet értékelve Czerny Róbert állatvédelmi szakjogász.

Szerinte ugyanakkor a Liszt Ferenc repülőtér sem számít vadászterületnek, mégis legálisnak számít ott a vadászmadárral (általában sólyommal) végzett madárriasztás, és lehet olyan szempont, ami miatt erre a Váci utcában is engedélyt adhat a természetvédelmi hatóság.

Az „áldozat", vagyis a dolmányos varjú vadászható madár, mostanában látványosan túlszaporodott, olyannyira, hogy a városlakó énekesek fészkelését is veszélyezteti, a gyérítésére pedig valószínűleg nincs jobb a solymászati módszereknél: a mérgezés – természetesen – tilos, ezen kívül még a tojások lelakkozásával próbálkoznak olykor (az ilyen tojás „befullad", nem kell ki belőle fióka), de ahhoz föl kell mászni a varjú fészkébe.

Czerny szerint érthető, ha az embereket megosztja az utcán madarakra vadászó héja látványa, az ügyet azonban érzelmi alapon nem lehet megítélni, csak az összes körülmény ismeretében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.