galéria megtekintése

Nincs megállás, Amerika egyre csak hízik

0 komment

P.A.

Egy friss felmérés adatai szerint a tavalyi évben hat amerikai államban növekedett, ám egyetlen egyben sem csökkent az elhízott felnőttek aránya. Húsz államban minden harmadik felnőtt túlsúllyal küzd. A legkevesebb kövér ember Coloradóban van, ott "csak" minden ötödik embert érintenek súlyproblémák.

Míg a harmadik világban naponta tízezrek halnak meg alultápláltság és éhezés miatt, addig a jóléti államokban az elhízás az, ami egyre több emberéletet követel. Az Egyesült Államok élen jár ebben a problémában: lakosságának közel egyharmada túlsúlyos.

Minden három felnőttből egy... Fotó: REUTERS/Lucas Jackson

A Trust for America's Health szervezet és a Robert Wood Johnson Alapítvány által végzett vizsgálat egészen megdöbbentő adatokat közölt: eszerint nemhogy nem lassult, hanem inkább felgyorsult a lakosság elhízása - írja a The Huffington Post.

 

Míg harminc évvel ezelőtt az elhízott emberek aránya még egyetlen államban sem haladta meg a 15, az 1990-es évek elején a 20, a 2000-es évek elején pedig a 25 százalékot, addig mára Amerika jóformán harmada kövér. Hat amerikai államban - Delaware-ben, Tennessee-ben, Wyomingban, Idahóban és New Jersey-ben - tovább nőtt az elhízottak száma a korábbi évekhez, Missisippiben és Nyugat-Virginiában pedig ez az arány egyenesen ijesztő, több mint 35 százalék.

A "legkarcsúbb" három állam Columbia, Hawaii és Colorado, ezeken a területeken átlagosan csak minden ötödik ember küzd súlyfelesleggel.

Az elhízottak száma a 45 és 64 év közötti korosztályban a legmagasabb. A szakemberek szerint ők azok, akik a legkevesebb figyelmet fordítják az egészségükre, így ők jelentik a legnagyobb kiadást az amerikai egészségügynek. A jelentésből az is kiderült, az afro-amerikai és a hispán (latinó) populációban találjuk a legtöbb túlsúlyost.

„Ez a komoly egészségügyi probéma nem vezethető vissza egyetlen okra, így nincs is rá egyetlen megoldási mód sem” - jegyezte meg Jeffrey Levi, a Trust for America's Health igazgatója, aki hozzátette, az elmúlt három évtizedben gyökeresen megváltoztak a táplálkozási szokások és az emberek többsége egyre kevesebbet sportol.

Míg a felnőttek egyre kövérebbek, addig szerencsére úgy tűnik, a gyerekkori elhízás aránya stabilizálódni látszik. A 2 és 19 év közötti korosztályból továbbra is minden háromból egy gyereket érintenek súlyproblémák, ez az elmúlt tíz évhez képest nem változott.

Cukorbetegség, magas vérnyomás és ízületi problémák: ezek várnak az elhízott emberekre Fotó: REUTERS/ Mike Blake

Sweet fat Alabama

A felmérés a súlyproblémák mellett a lakosság általános egészségi állapotára is kitért, így az elhízással közvetve és közvetlenül kapcsolatban lévő betegségekről - úgymint cukorbetegség, magas vérnyomás, szívroham vagy ízületi gyulladások - is közölt adatokat.

A legtöbb diabéteszben szenvedő Alabamában van, az ottani felnőtt népesség 13,8 százaléka cukorbeteg. Négy éve ez az arány még csak 12,2 százalék volt, az akkor közel 450 ezer embert jelentett. Az alabamaiaknak ráadásul 40,3 százalékát magas vérnyomás is érinti, ezzel pedig másodikok az 51 állam közül. Ha a lakosság ebben a mértékben hízik tovább, az államban 2030-ra több mint félmillió ember lesz cukorbeteg, 1,2 millió körül lesz a magas vérnyomással küzdők száma, és legalább ugyanennyien kapnak majd szívrohamot.

Nyugat-Virginiában sem túl egészségesek az emberek, az államban ott él a második legtöbb (13 százalék) cukorbeteg, míg hipertónia tekintetében listavezetők (41 százalék). Mississippi a legtöbb elhízott felnőtt mellett még kétszeresen dobogós, bár ennek aligha örülnek: mind cukorbetegség, mind pedig a magas vérnyomás esetében a harmadik legrosszabb helyen szerepelnek az államok között.

A "legkarcsúbb" három tagállam Columbia, Hawaii és Colorado, ezeken a területeken átlagosan csak minden ötödik ember küzd súlyfelesleggel. Colorado amúgy a betegségek vonatkozásában is jól szerepelt, az országos listán mindössze ötvenedik a cukorbetegség, illetve ötvenegyedik a magas vérnyomástekintetében.

Hol a határ?

Orvosi értelemben az az ember tekinthető elhízottnak, akinek a BMI-, vagyis testtömegindexe meghaladja a harmincat. Az érték úgy számítható ki, hogy a kilogrammban megadott testtömeget osztjuk a méterben mért testmagasság négyzetével; felnőtteknél a normális tartomány 18,5 és 24,99 között mozog. (Példának okáért: egy 35 éves, 170 centiméter magas, 65 kilós nő BMI-indexe 22,5, míg egy hasonló korú, 180 centiméter magas, 80 kilós férfié 23,1.)

25 fölött túlsúlyról, afölött pedig elhízásról beszélünk, de ennek is vannak fokozatai: 30-34,99 első fokú, 35-39,99 második, 40 felett pedig harmadik fokú elhízás - ez utóbbi amúgy egy harmincas éveiben járó, átlagos magasságú embernél nagyjából 120 kiló fölötti testtömeget jelent.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.