Amatőr gyilkosság: megölték a tehetős monacói család tagját

Jövőbeni veje ölethette meg Hélene Pastort, az egyik legvagyonosabb monacói család tagját, akit május 7-én lőttek le a dél-franciaországi Nizzában. Wojciech Janowski üzletember, Lengyelország tiszteltbeli konzulja "elismerte érintettségét" a milliárdosnő meggyilkolásában.

Az asszony lányának 64 éves élettársát hétfőn vették őrizetbe, azóta tartott a kihallgatása, amelynek során pénteken tett vallomást. Brice Robin marseille-i főügyész több részletet egyelőre nem mondott, de jelezte: délután sajtótájékoztatót tart az ügyben. Kedden azonban már annyit közölt, hogy Janowski bankszámláján "gyanús pénzmozgások" történtek az utóbbi időben.

Hétfőn egyébként Hélene Pastor lányát, Sylviát is őrizetbe vették 22 másik emberrel együtt, de a nőt és tíz másik személyt csütörtökre virradó éjjel vádemelés nélkül szabadon engedték.

Hélene Pastor az egyik legvagyonosabb monacói dinasztia tagja volt, vagyonát 20 milliárd euróra becsülik, a család birtokolja a mindössze 2 négyzetkilométeres hercegségben található, méregdrága ingatlanok jelentős részét.

A 77 éves asszonyt és 64 éves sofőrjét, Mohamed Darwicht, május 7-én lőtték meg a nizzai L'Archet kórház közelében, ahol az asszony a fiát látogatta meg, Gildo Pallanca Pastort, az elektromos sportautókat gyártó Venturi Automobiles alapító-tulajdonosát. Később mindketten belehaltak sebesüléseikbe.

A millárdosnő és sofőrje a gépkocsiban ültek, amikor a támadó két lövést adott le rájuk, majd bűntársával együtt gyalog elmenekült a helyszínről. A nyomok alapján a rendőrség két Comore-szigetekről származó marseille-i férfit gyanúsít a gyilkosság végrehajtásával. Az ő lehallgatásuk alapján vezettek a szálak Janowskihoz, aki a megrendelő lehetett. Az egyik gyanúsított lakásán egyébként 100 ezer eurót is találtak. Ezt az összeget vette ki a közelmúltban a lengyel üzletember a saját számlájáról.

A francia televíziók értesülése szerint az "amatőr" módon végrehajtott családi összeesküvés hátterében az üzletember pénzéhsége állhat. A France 2 közszolgálati televízió híradója úgy értesült, hogy jórészt Wojciech Janowski élte fel azt a 500 ezer eurós juttatást, amelyet Hélene Pastor utalt át havonta a lányának. A milliárdosnő emiatt meg is akarta szüntetni a párnak adott havi apanázst. A lengyel élettárs állítólag házasságot is ígért Sylviának, és elképzelhető, hogy az anyós megöletésével akart az örökséghez hozzájutni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.