Azért küzd a fiatal nő, hogy végre sterilizálják

Három éve harcol egy huszonkilenc éves brit nő, hogy sterilizáltathassa magát, az angol egészségügy válasza azonban minden éven ugyanaz: túl fiatal még egy ilyen döntéshez.

A héten mindenki a királyi család legifjabb tagjának érkezését várja Nagy-Britanniában, nem minden angol honleány ilyen lelkes azonban a gyerekvállalás kérdésében. A huszonkilenc éves Holly Brockwell nem vágyik gyerekre. Manapság számtalan módszer létezik, hogy ez a kívánsága teljesüljön is, a hormonális fogamzásgátlók azonban mellékhatásokat okoznak a lánynál. Szédülés, hányás, bőrproblémák, fájdalom és rendszertelen vérzés lép fel nála a sokadik új tabletta kipróbálásakor is, és ezek a munkájában is akadályozzák. Mivel az implantátumok és a tapaszok hatásmechanizmusa is a hormonokra épül, így ezek sem jöhetnek szóba.

Holly érthető módon végleges megoldást szeretne. Az Egyesült Királyság társadalombiztosítása azonban nem támogatja ezt a törekvését. Az orvosok huszonhat éves kora óta utasítják vissza, hogy a sterilizáló műtétet elvégezzék rajta fiatal korára hivatkozva. 

Az újságíróként dolgozó Brockwell úgy gondolja, hogy adófizetőként joga van a TB-támogatta sterilizáláshoz, szemben az 1,500 fontba kerülő magánúton elvégzett beavatkozással. Angliában ráadásul a fogamzásgátló tablettákat is támogatja a társadalombiztosítás, így a költségekre sem hivatkozhat a hatóság, hisz hosszú távon a gyógyszer drágább.

A nő a döntése okairól is mesélt a Daily Mailben megjelent cikkben - "Az sem segített, hogy az anyám sosem akart gyereket, de az apám rábeszélte. Az én születésem után volt egy sterilizáló műtéte, már a második. De aztán újraházasodott és a férje saját gyerekeket akart. Így elvégeztette a visszaállító műtétet és még három gyereket szült. Ez azt eredményezte, hogy sohasem volt pénze és nem volt szabad. Kihagyott egy csomó dolgot az életben és az évtizedekkel korábbi döntéseinek csapdájában érezte magát. Nem akarom, hogy velem is ez történjen."

Brockwell annak ellenére kitart a döntése mellett, hogy saját bevallása szerint nem egy párkapcsolata ment rá erre a döntésre, és a barátai és ismerősei is próbálják meggyőzni, hogy ne hozzon ilyen végleges döntést. Ő azonban reménykedik benne, hogy sikerül meggyőznie az orvosokat, hogy a társadalombiztosítása terhére végezzék el a sterilizálást. Közben pedig gyűjt a műtétre, és ha szükséges, magánúton is elvégezteti.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.