Abortusztablettát használt, felfüggesztett börtönt kapott

A fiatal Észak-Írországban élő nő 2014-ben, még 19 évesen vette be az interneten rendelt gyógyszereket, mivel nem volt pénze, hogy Angliába utazzon terhesség megszakításra.    

Egy észak-írországi bíróság előtt kedden két vádpontban is bűnösnek vallotta magát: abortusz előidézése méreggel, illetve méreg beszerzése az abortuszhoz. A nőt ezért három hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték - írja a CNN.

Bárhol máshol élt volna az Egyesült Királyságban, nem vádoltak volna meg azzal, hogy előidézte a saját abortuszát – mondta ügyvédje. A nő nevét jogi okokból nem közölték. 

Az ügyvéd állítását alátámasztja David McFarland bíró kijelentése is, miszerint nem tud róla, hogy az Észak-Írországban 150 éve jelenlevő - a mostani eset szerint is elavultnak számító - abortusztörvény nevében bárki ellen is vádat emeltek volna. A törvényt az Egyesült Királyság többi részében egyébként már nagymértékben módosították.

A most 21 éves lány kálváriája akkor kezdődött, amikor Angliába szeretett volna menni, de nem tudott elég pénzt összeszedni az úthoz. Mivel nem tudott más megoldást,  felvette a kapcsolatot egy angliai abortuszklinikával, ők tájékoztatták két, online kapható gyógyszerről, amellyel abortuszt lehet előidézni. A nő ezután megvette a tablettákat, és a - 10 és 12 hét közötti embrión sikeresen elvégezte az abortuszt. Az esetre végül azután derült fény, hogy a nő lakótársa értesítette a rendőrséget, mert megtalálta az embriót a szemétben. Egy ekkora embrió általában 5 centiméter nagyságú, és 14-15 gramm súlyú.

Az ítélet után az Értékes Élet nevű abortuszellenes csoport fellebbezést javasolt. A szervezetet rendkívül mértékben sokkolta az enyhe ítélet, amely elmondásuk szerint veszélyes példát állít fel. Bernadette Smyth vezető azt mondta: ilyenkor életfogytiglani büntetés járna egy 1861-es törvény szerint. 

Az eset nem egyedülálló, a világban számos helyen vitáznak a terhességmegszakításról. Nemrégiben Donald Trump, a republikánus elnökjelölt a témáról először azt mondta, hogy szerinte az abortuszon áteső nőket meg kell büntetni, majd végül mégis arra jutott, hogy a hasonló nők és embrióik áldozatok ezekben az esetekben.

A téma Lengyelországban is aktuális, ahol éppen a napokban jelentették be, hogy a római katolikus püspök javaslatára teljesen betiltják az abortuszt akkor is, ha nemi erőszak miatt lenne rá szükség, és akkor is, ha súlyos egészségügyi problémákkal születne az embrió. Törvény még nem született erről, de az ötletet Beata Szydlo miniszterelnök és Jarosław Kaczyński, a kormányzó PiS elnöke is támogatja.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.