A vidámság a titka a világ legöregebb ikerpárjának

Százkettedik születésnapját ünnepelte szerdán a világ legidősebb ikerpárja. A Nagy-Britanniában élő nővérek hosszú és egészséges életének titka a vidám életszemléletben keresendő.

Két brit nő a csúcstartó: Ena Pugh és Lily Millward. 102. születésnapjukra családtagjaiktól egyebek közt egy-egy Guinness Rekordok Könyvét kapták, hogy láthassák: belekerültek. A köszöntés kórházban volt, mert Lily csípőtörést szenvedett nemrégiben. Ikertestvére természetesen meglátogatta, 23 év óta mindig találkoztak január 4-én. 79. születésnapjukat csak azért nem ünnepelték együtt, mert mindketten betegek voltak.

A nővérek egy walesi farmon születtek 1910-ben, amikor még VII. György volt a brit uralkodó. Nyolc testvérük volt – köztük egy fiú ikerpár –, de már egyikük sem él. A nővérek Brecon közelében laknak, de teljesen önellátón és külön házakban, amelyek ráadásul nélkülözik a teljes komfortot, nem központi fűtésűek.

A nővérek egész életükben közel álltak egymáshoz, és ez a mai napig sem változott. A heti bevásárlást együtt intézik, és csaknem minden este beszélnek egymással telefonon, ami nem megy könnyen, mert mind a ketten nagyothallóak. Emiatt azután gyakran nem értik egymást, és csak mondják a magukét, de így is élvezik a társalgást – fedte fel a brit Metro újságnak Lily Millward 65 éves lánya.

A nővérek hosszú – és jó egészségben eltöltött – életük titkát a derűben látják, a nevetésben és a tréfálkozásban. Ena több mint 20 éve özvegyült meg, 3 gyermeket nevelt fel, 10 unokája és 3 dédunokája van. Lily szintén csaknem két évtizede özvegy, két gyermeke van, öt unokája és kilenc dédunokája. "Összesítésben" mindegyiküknek 16 leszármazottja van, Lilynek dédunokái "hozták fel" az állást döntetlenre.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.