A stressz könnyen szívrohamhoz vezethet

Nem éri meg idegeskedni. Azoknál, akik állandó stresszben élnek, 27 százalékkal magasabb a szívinfarktus előfordulásának esélye.

A Kolumbia Egyetem Orvostudományi Karának kutatói 6 korábbi stresszel kapcsolatos tanulmányt vett elő. Ezekben a résztvevőket arról kérdezték, mennyire stresszes az életük, majd csoportokra osztották őket a szerint, mennyire élnek nyugodt vagy stresszes életet, és aztán 14 éven keresztül figyelemmel követték őket.

Az eredmények megdöbbentők: azoknál, akik sokat idegeskednek, 27 százalékkal magasabb a szívinfarktus kialakulásának kockázata.

A stressz legalább annyi kárt okoz szervezetünkben, mintha naponta 5, vagy annál több cigarettát szívnánk - hatására megemelkedik a vérnyomás, és a szervezetben megnő az úgynevezett  "rossz" koleszterin, az LDL-szint. Emelkedett értéke esetén pedig nő az érelmeszesedés, a szívinfarktus és az agyvérzés kockázata is.

S bár a stresszes életmód senkinek sem tesz jót, különösen veszélyeztetettek az idősebbek. "Eredményeink azért különösen jelentősek, mert mindenkire igazak. Szervezetünket tekintve kulcsfontosságú, hogy hogyan érezzük magunkat. Épp ezért, ha valaki csökkenteni tudja a mindennapi stresszt, az meg tudja óvni a szíve egészségét is" - mondta Safiya Richardson, aki maga is részt vett a kutatásban.

Ugyanakkor a kutatók arra nem adnak receptet, hogy mégis hogyan lehet csökkenteni a mindennapi stresszt, és hogyan lehetne elfeledkezni a gondokról és kevesebbet idegeskedni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.